Datum objave: 26. Srpanj 2021

SPOMENAR / Nema kupanja na Skradinskom buku! Prosvjednici kamenovali brod „Sv. Ante” braće Boban koji je vodio izletnike na kupanje na slapove Krke.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

-Nema kupanja na slapovima Krke! Slapovi nisu kupalište! - vikali su prosvjednici kada se pred mostom preko Krke kod Skradina pojavio brod „Sv. Ante” brodovlasnika braće Boban koji je vozio izletnike na kupanje na Skradinskom buku. Kapetan prosvjednike nije shvatio ozbiljno pa je nastavio plovidbu, ali je morao ustuknuti i odustati od nakane da doplovi do slapova Krke kada su prosvjednici s mosta počeli bacati kamenje na njgov bro. Uto je čamcima doplovilo još prosvjednika iz Skradina koji su glasno vikali i prijetili pa je „Sv. Nikola” da izbjegne zlo i da ne strada netko od izletnika, zaplovio prema Šibeniku odakle je i došao. Izletnicima koji su pošli na kupanje na slapove Krke čemu su se usprotivili mještani Skradina, Lozovca i okolnih sela ponuđeno je da prijeđu na jahtu „Nirvana” i pođu na izlet na otok Zlarin ili da na „Sv. Anti” otplove do kupališta Jadrija. Većina je odlučila poći na kupanje na Jadriju, ali je vidjevši nepregledno mnoštvo kupača promijenila mišljenje. Kako „Sv. Nikola” nije plovio do Zlarina, izletnici su završili na Martinskoj gdje su bili vrlo zadovoljni.
Kapetan „sv. Ante” ispričao se izletnicima i objasnio im da se lokalno stanovništvo oko slapova Krke protivi dolasku izletnika na kupanje jer želi to kupalište zadržati samo za sebe.

Šibenik, srpanj 1939.

Iz kategorije: Spomenar