Datum objave: 09. Kolovoz 2021

ZARAZA / Nema novih slučajeva oboljenja. U Šibeniku je 11 aktivnih slučajeva, četvoro oboljelih liječi se kod kuće, a sedmoro je na zaraznom odjelu šibenske bolnice. Epidemiološke mjere ostaju na snazi.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U Šibeniku nema novih slučajeva oboljenja od škrljevske bolesti (endemskog sifilisa) smrtonosne zarazne bolesti. Sada je 11 aktivnih slučajeva – četvoro oboljelih liječi s kod kuće, a sedmoro je na zaraznom odjelu šibenske bolnice. Svi su izvan životne opasnosti i uspješno se oporavljaju. Budući da nema novih slučajeva oboljenja očekuje se proglašenje kraja zaraze, ali će mjere za suzbijanje epidemije još neko vrijeme biti važeće dok liječnici ne vide kakav je daljnji razvoj situacije i utvrdi da više nema opasnosti od zaraze.

Šibenik, kolovoz 1934.

Škrljevo, škrljevska bolest, endemski sifilis, oblik sifilisa koji se ne prenosi spolnim putem već zaraženim predmetima i u izravnom kontaktu s bolesnikom. Po kliničkom tijeku ne razlikuje se od klasičnog sifilisa. Poznat je kao bejel u zemljama istočnog Sredozemlja, dok je u Hrvatskom primorju pod imenom škrljevska bolest.

Iz kategorije: Spomenar