Datum objave: 31. Kolovoz 2021

SPOMENAR / Šibenčanin Š.S. (36) osuđen na 6 godina zatvora zbog veličanja ustaštva i Ante Pavelića te pokušaja osnivanja ogranka organizacije „Ustaša” u Šibeniku.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčanin Š.S (36) povremeno zaposlen u Sukošanu osuđen je na šest godina zatvora zbog kaznenih djela veličanja ustaštva i Ante Pavelića te pokupšaja osnivanja zadarskog ogranka organizacije „Ustaša” u Šibeniku. Sud je pri izricanju kazne Š.S.-u uzeo kao otegotnu okolnost dokazane namjere djelovanja na razbijanju države i njenog političkog poretka te veze s emigratskim ustaškom organizacijom u Italiji tj. Zadru..
Presude je izrečena prema odredbama Zakona o zaštiti države. Proces je trajao tri dana jer su saslušani brojni svjedoci. Dr. Dominis, odvjetnik osuđenog Š.S. koji se izjašnjava kao Hrvat i katolik, najvio je žalbu i priziv za reviziju presude za koju smatra da je neosnovana jer kaznena djela kojima ga se tereti nisu dokazana. Osim zatvorom u trajanju od 6 godina Š.S. je kažnjen i doživotnim gubitkom građanskih prava u Kraljevini Jugoslaviji.
Šibenik, 31. kolovoza 1932.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3