Datum objave: 07. Rujan 2021

SPOMENAR / Šibenski ugostitelji unaprijedili turističku ponudu – uz konobare i konobarice imaju i zabavilje, elegantne dame koje ljubazno brinu o gostima.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vlasnici nekoliko najboljih i najuglednijih kavana i restorana u Šibeniku unaprijedili su uslugu za svoje goste, posebno one iz inozemstva tako što su uz uobičajenu poslugu, konobare i konobarice uveli novo osoblje. Riječ je o zabaviljama, nekoj vrsti elegantnih i ljubaznih animir dama koje brinu o gostima, te im uživanje u jelu i piću čine ugodnijim, a boravak u Šibeniku ljepšim i sadržajnijim. Uloge zabavilje vlasnici kavana i restorana povjerili su školovanim zrelim djevojkama među kojima za sada nema djevojaka iz Šibenika, ali se očekuje da će ih biti zarad dobre plaće i finog posla kao i izdašnih nagrada zadovoljnog gosta.
Uprava Šibenika naložila je raciju na zabavilje zbog prosvjeda velikog broja Šibenčana koji su, smatrajući da je riječ o prostituciji, a ne ugostiteljskoj ponudi, zahtijevali da se grad riješi tih nepotrebnih ženskih elemenata. Racija nije bila uspješna jer su zabavilje bile prijavljene kao radnice u ugostiteljskim uslugama, no čini se da je takvo unapređenje turizma ipak uzmaknulo, jer su se neke zabavilje pokolebale i otkazale ugovore videći da se na njih gleda na krivi način te sumnja da osim ugađanja gostima svojom pažnjom i ljubaznošću pri jelu i piću, upražnjavaju zakonom zabranjeni javni zanat.

Šibenik, 7. rujna 1935. godine

Iz kategorije: Spomenar