Datum objave: 22. Rujan 2021

BITKA ZA ŠIBENIK / Junaci u bitci za Šibenik 1991. godine bili su i zaposlenici „Šibenke”, pekare „Krka”, „Elektre”, „Vodovoda”... Bez njih bi pobjedu bilo teško izvojevati.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Uz sva junaštva, podvige i žrtve branitelja u bitci za Šibenik u rujnu 1991. godine koja se s ponosom slave u sklopu  obilježavanja 30. obljetnice slavne bitke za Šibenik u Domovinskom ratu, a smatra je se jednom od ključnih prekretnica u obrani Hrvatske od velikosrpskog agresora, ne smije biti nespomenut i zaboravljen doprinos svih onih koji su toj pobjedi pridonijeli boreći se jednako hrabro bez oružja u rukama, a bez kojih bi do pobjede bilo teško, čak i nemoguće doći.
Prigodom obilježavanja svake, a posebice 30. obljetnice bitke za Šibenik važno je naglasiti da je Šibenik bio pobjednik i zato što su njegovi branitelji bili i zaposlenici prije svega, ali ne i jedino, „Šibenke”, pekare „Krka”, „Elektre”, „Vodovoda i kanalizacije” i Pošte.
Na njihovu ulogu u bitci za Šibenik kao i u cijelom Domovinskom ratu, često se zaboravlja iako je riječ o  junaštvu, domoljublju i besprimjernom pothvatima. Šibenik je zahvaljujući zaposlenicima „Šibenke”, „Elektre”, Pošte, „Vodovoda i kanalizacije”, „Krke”, ispostave INE i svih drugih poduzeća i komunalnih tvrtki za sve vrijeme bitke za Šibenik imao urednu opskrbu svim živežnim namirnicama, kruhom, vodom, strujom, gorivom i plinom.
Tenkovi JNA izbili su na Šibenski most 16. rujna. Šibenik je bio napadnut iz zraka i s mora. Šibenčani su morali u skloništa. Već 17. rujna zaposlenici „Šibenke” organizirali su dostavu hrane i drugih potrepština tako da nikome ništa nije nedostajalo, a u srijedu 18. rujna usprkos općoj opasnosti, granatiranju Šibenika i smrtnoj ugrozi, bile su otvorene sve važnije prodavaonice „Šibenke”. Kruha Šibenčanima i braniteljima ni u jednom trenutku nije pomanjkalo, a usprkos svemu, sasvim neuobičajeno u ratovima, Šibenik je imao s obzirom na okolnosti urednu opskrbu vodom i električnom energijom. Iz današnje perspektive zvuči nevjerojatno, ali zaposlenici komunalnih poduzeća redovno su odvozili smeće, a ulice su čišćene čak i pod općom opasnošću.
Uz već valoriziranu ulogu i značaj liječnika i zdravstvenih radnika, vatrogasaca pa donekle i novinara, u bitci za Šibenik i Domovinskom ratu, ni djelatnicima „Šibenke”, „Krke”, „Elektre”, „Vodovoda i kanalizacije” i Pošte ne smiju biti uskraćena priznanja za njihove zasluge.

 

Iz kategorije: Spomenar