Datum objave: 10. Listopad 2021

SPOMENAR / Na današnji dan umro je Orson Welles jedan od najvažnijih dramskih i filmskih umjetnika 20. stoljeća. Volio je Šibenčanku i bio žitelj Primoštena.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Orson Welles, jedan od najvažnijih dramskih i filmskih umjetnika 20. stoljeća umro je na današnji dan 10. listopada 1985. godine. Kao glumac, scenarist, redatelj i producent obilježio je
epohu, a 2002. godine proglašen je najvećim filmskim redateljem svih vremena. Orson Welles na poseban je način vezan za Šibenik i Primošten. Najveća ljubav njegovog života bila je Šibenčanka Olga Palinkaš, a dio svog bogatog stvaralačkog života proveo je u Primoštenu gdje se i danas čuvaju neka njegova vrijedna djela.
Karijeru je započeo kao iznimno uspješan kazališni redatelj, a svjetsku je slavu stekao 1937. godine radio dramom „Rat svjetova” kojom je izazvao nezapamćenu pomutnju i paniku nevjerojatnog broja ljudi koji su povjerovali da slušaju stvarne vijesti o invaziji Marsovaca na Zemlju. Nakon toga dobio je angažman u Holllywoodu te postao najbolje plaćeni redatelj bez filmskog iskustva u povijesti tog filmskog carstva. Uoči Drugog svjetskog rata 1941. godine snimio je svoj prvi dugometražni igrani film „Građanin Kane” koji je u svoje vrijeme bio toliko revolucionaran da su ga se bojali, a kasnije je stekao status jednog od najboljih igranih filmova svih vremena.
Na vrhuncu svoje turbulentne, plodne i kontroverzne karijere 1960. godine dospio je u tadašnju Jugoslaviju gdje je sudjelovao na snimanju filma „Tatari”. Ponovno je došao u Jugoslaviju 1962. godine kada je sudjelovao na snimanju filma „Proces” u Zagrebu gdje je upoznao Šibenčanku Olgu Palinkaš (Oju Kodar) koja je postala njegova najveća ljubav, muza i umjetnička partnerica. Film „The Deep” počeo je snimati 1967. godine u u Dalmaciji, a 1968. godine u Splitu, Trogiru i Primoštenu u kojem je tada i boravio u kući koju je Olga Palinkaš izgradila za svoje roditelje, snima scene za film „Mletački Tgovac”, a tada je tamo i živio u vili koju je Olga Palinkaš izgradila za svoje roditelje. Dvije godine kasnije pojavljuje se kao glumac u filmu „Bitka na Neretvi”, Veljka Bulajića. Iduće 1980. godine ponovno je u Zagrebu gdje sudjeluje u snimanju filma „Tajna Nikole Tesle” Krste Papića.
Welles je već 1970. godine dobio Počasnog Oscara za životno djelo Američkog filmskog instituta, a 1975. godine dobio je Nagradu za životno postignuće Američkog filmskog instituta, kao treća osoba kojoj je to pošlo za rukom. Bio je jedna od najvažnijih figura ne samo svjetske, nego i hrvatske kulture, a s ponosom bi trebalo isticati da je dio svog života proveo u Primoštenu te da mu je punih 27 godina nadahnuće, umjetnička partnerica i ljubav bila Šibenčanka Olga Palinkaš s kojom je stvorio neka od svojih djela koja se smatraju krucijalnom umjetničkom i kulturnom baštinom čovječanstva.

Iz kategorije: Spomenar