Datum objave: 02. Studeni 2021

SPOMENAR / Vili Beroš otvorio ljekarnu u Šibeniku. Dao je značajnu donaciju za VK „Krka” i razvoj šibenskog veslačkog sporta.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vili, Vilim Beroš, bio je ugledni šibenski ljekarnik, mecena, dobrotvor i jedan od osnivača Rotary kluba u Šibeniku 1933. godine. Bio je jedan od najznačajnijih donatora Veslačkog kluba „Krka” i pobornik razvoja veslačkog sporta u Šibeniku. Finacijski je pomagao i druge sportske klubove, osim nogometa, tenisa, veslanja i biciklizma, tridesetih godina 20 stoljeća podupirao je i hazenu, jedini ženski ekipni sport u Šibeniku u godinama prije Drugog svjetskog rata.
O šibenskom ljekarniku Viliju, Vilimu Berošu na žalost ne zna se puno. Sjećao ga se tek nositelj ljekarničke tradicije obitelji Vučić, nedavno preminuli farmaceut, glazbenik i sportaš gospodin Ivo Vučić. Ljekarnici Beroš i Vučić bili su izravni konkurenti, no privatno su se dobro slagali. Pisanih tragova o Šibenčaninu Vilimu Berošu barem koliko je poznato nema, no da je živio u Šibeniku i pridonosio njegovom boljitku svjedoče zapisi o pomaganju VK „Krka” te osnivanju i radu šibenskog Rotary kluba, a nedavno su pronađene i etikete njegove ljekarne stare više od 90 godina.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3