Datum objave: 03. Siječanj 2022

SJEĆANJE / Na današnji dan umro je dramatičar Ivo Brešan koji je "Shakespearea uhvatio za bradu"

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan prije pet godina umro je u Šibeniku poznati hrvatski književnik Ivo Brešan. Prisjetili su ga se na Facebook stranici Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić”.

Danas se prisjećamo života i djela ovoga velikog hrvatskog romanopisca, dramatičara i filmskoga scenariste koji nas je napustio prije pet godina. Prva knjiga predstavljena u današnjem prostoru Knjižnice u kojoj su toga dana, 5. ožujka 2005. u tijeku još uvijek bili radovi, bila je upravo Brešanova. Roman „Vražja utroba“ objavljen u nakladi „SysPrinta“ 2004. su uz Ivu Brešana predstavili književni kritičari Jurica Pavičić i Ivan J. Bošković te uime nakladnika književnik Edo Popović.

O novinskim odjecima vijesti o Brešanovoj smrti na temelju kojih se kontekstualizira njegovo mjesto i uloga u hrvatskoj književnosti prof. dr. sc. Ivan J. Bošković piše:

Za našu kulturu Brešanova je smrt uistinu velik gubitak, o čemu svjedoče odjeci u novinama na vijest o njegovoj smrti, bez obzira na to je li posrijedi kraća vjestica ili pak opsežniji osvrt i komentar. Ovisno o mediju i žanru, u njima se izražavaju ocjene o Brešanu kao jednom od najvažnijih imena hrvatske književnosti, podjednako uvjerljivu i poticajnu kao dramskom i proznom piscu, ne manje i kao filmskom scenaristu. Izrijekom se spominju drama „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, ali i proze, priče i romani. Kada je riječ o atribucijama koje se upisuju u Brešanov književni portret, svakako treba istaknuti da je najplodniji i najizvođeniji, legendarni i najistaknutiji, senzacionalni i antologijski, velikan i rasni autor, cijenjeni hrvatski autor. Pripisuju mu se i atribucije „najvećeg suvremenog europskog dramatičara“ te „književne gromade“ koja je „Shakespearea uhvatila za bradu“, napisali su.

Lani je u Šibeniku, u preuređenom foajeu HNK u Šibeniku, na književnikov 85. rođendan, svečano je otvorena Brešanova spomen-soba , a da četvrta godišnjica smrti Ive Brešana, koji je preminuo 3. siječnja 2017. godine, u Hrvatskoj ne bi prošla tiho i nezapaženo lani se pobrinula skupina mladih šibenskih studenta na čelu s Danijelom Grubišić, okupljenih oko projekta Šibenik, grad književnosti.

Oni su na Šubićevcu, u blizini zgrade u kojoj je živio Brešan s obitelji, postavili mural s njegovim likom.

 

 

Iz kategorije: Spomenar