Datum objave: 07. Veljača 2022

LIJEPA, LJEPŠA, ŠIBENČANKA / Nakon završetka izložbe "Lijepa, ljepša... Šibenčanka" kreće izbor najljepše Šibenčanke stoljeća

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Završena je izložba izložba fotografija Šibenčanki od kraja 19. stoljeća do sedamdesetih godina  20. stoljeća koja je po nazivom "Lijepa, ljepša... Šibenčanka" bila postavljena u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku. Zbog velike pozornosti koju je izazvala i iznimnog zanimanja bila je otvorena gotovo mjesec dana duže nego što je planirano. Prema izvješćima iz Gradske knjižnice bila je to jedna od najposjećenijih izložbi koje su u njoj ikada organizirane. Izložbu je priredila Udruge “Volim Šibenik” uz potporu Grada Šibenika i JU Nacionalni park Krka kao dio projekta osmišljenog u spomen na inicijativu za organiziranje prvog izbora najljepše Šibenčanke. Bilo je to 1922. godine, samo godinu dana nakon prvog modernog izbora Miss Amerika. Kako se ove dogodine navršava stota obljetnica te inicijative, predloženo je da se tim povodom izabere i proglasi povijesna Miss Šibenika, odnosno šibenski ideal ženske ljepote. Birat će se između 180 Šibenčanki čije su fotografije bile u postavu izložbe "Lijepa, ljepša... Šibenčanka", odnosno 50 Šibenčanki čije su fotografije privukle najviše pozornosti i dobile najviše glasova posjetitelja izložbe.

-Projekt „Lijepa, ljepša... Šibenčanka povijesna je revija ljepote Šibenčanki i šibenskih nevista koja osvjetljava put prema ženskoj strani povijesti Šibenika, grada uspješnih mudrih, obrazovanih, vrijednih i plemenitih žena - kako je kazao autor izložbe Stanko Ferić. - Temelji  se na fundusu fotografija lijepih i plemenitih Šibenčanki u rasponu od 1895. godine, kada je snimljena do sada najstarija poznata fotografija Šibenčanki, do sedamdesetih godina 20. stoljeća. Okvirno govorimo o razdoblju od britanskog fotografa Roberta Howarda Russella, koji je 1895. godine fotografirao Šibenčanke i njihovu sliku veličinom ravnopravnu sa slikom katedrale sv. Jakova, objavio u New Yorku, preko najvažnijeg portretista Cristofora Mattiazzija i slavnog Orsona Wellesa do Joška Čelara, prvog šibenskog fotoreportera koji je šezdesetih godina snimio niz antologijskih fotografija (ne samo) Šibenčanki.
"Lijepa, ljepša... Šibenčanka"
podržale brojne Šibenčanke i Šibenčani koji su, odazvavši se pozivu Udruge Volim Šibenik, putem društvenih mreža poslali fotografije svojih baka, sestara, supruga, majki, teta... iz obiteljskih albuma, a za raskošni postav izložbe uvelike je zaslužan  i šibenski obrtnik Zoran Mikulandra Noa koji je spasio i sačuvao veliki broj forografija, među njima i niz osobito lijepih portreta Šibenčanki, koje su bile bačene na smeće ili ostavljene po zapećcima starih, napuštenih šibenskih kuća.
Odluka o izboru najljepše Šibenčanke stoljeća temelji se na originalnim šibenskim propozicijama za izbor najljepše šibenske žene iz 1922. godine. Tada je pri planiranju izbora prve miss Šibenika na sastanku u salonu pijanista Petra Zulianija istaknto da Šibenik ne smije pri izboru ljepote robovati estetskim i anatomskim izvrsnostima, diktatima vremena podložna ukusa i varljive mode, nego mu vodilja u ocjeni i izboru ljepote mora biti istina da je ljepota šibenske žene odraz njene unutarnje duše, te da najvažniji kriteriji pri biranju najljepše Šibenčanke moraju biti dobrota, ljubav, mudrost, majčinska brižnosti i odanost obitelji.To su glavne odlike šibenske žene neuvjetovane staležom, bogatstvom ili možebitno siromaštvom. Kroz te nazore pristupilo se i organizaciji izložbe „Lijepa, ljepša... Šibenčanka” koja je, osim toga, zamišljena da poput ferala baciti trak svjetla i na zanemareni pa i nepoznati ženski dio povijesti Šibenika.

Izbor najljepše Šibenčanke stoljeća provodi se pod motom iz 1922. godine: lice žene ogledalo njene duše, a duša šibenskih žena ogledalo je duše Šibenika, a bit će proveden putem glasovanja putem Facebooka, a uvažavat će se i glasovi poslani na e-mail adrese: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Iz kategorije: Spomenar