Sidebar Menu

Datum objave: 17. Veljača 2022

SPOMENAR / U Bilicama otkrivene bogate naslage željezne rude. Gradi se rudnik i pogon za proizvodnju željeznog sulfata.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon otkrića Milana Paklara i Vladimira Trive da u Bilicama na poziciji udaljenoj 5 kilometara od Šibenika i četiri kilometra od Prukljanskog jezera, postoje bogate, komercijalno isplative naslage željezne rude provedena su dodatna istraživanja koja su potvrdila senzacionalni nalaz. Potvrda da je vađenje željezne rude ekonomski isplativo, odmah se pristupilo udruživanju kapitala i izradi projekata za izgradnju rudnika željeza u Bilicama. Već su trasirani pristupni putovi i određena lokacija za odlaganje jalovine. Upravo se radi na trasiranju željezničke pruge Bilice - Šibenik u što je uz Državne željeznice uključena i Luka Šibenik. Prema analizama osim sirove željezne ruda u Bilicama će se odmah graditi i pogon za proizvodnju korisnog željeznog sulfata, a moguće je i željeznog hidrokisida.
Za rudnik željeza u Bilicama interes su iskazale željezare i čeličane kao i vojna industrija Kraljevine Jugoslavije. Kako doznajemo, radovi na izgradnji rudnika željeza u Bilicama započet će već na proljeće.

Šibenik 17. veljače 1940.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.