Datum objave: 07. Ožujak 2022

SPOMENAR / Šibenik donio uredbu protiv ženske kozmetike, mode i nakita zbog eskalacije rata na ukrajinskoj fronti u Galiciji i na Karpatima

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Općinska uprava Šibenika donijela je uredbu kojom se ženama, zrelim i nedoraslim djevojkama, jednako težakinjama i građankama zabranjuje nošenje svilene i druge luksuzne odjeće, nošenje svilenih marama i gizdanje zlatnim i srebrnim uresima oko vrata, na rukama i u ušima. Uredba je donijeta nakon što je uočeno da šibenski ženski svijet ne shvaća ozbiljnost i tegobe ratnog doba posebice u svjetlu strašnih vijesti koje stižu s ukrajinske fronte u Galiciji i na Karpatima. Općinska uprava smatra da je neodgovorno i bogohulno trošiti novac na luksuznu odjeći, nakit i općenito gizdanje u ratno vrijeme kada se mora štedjeti, skromno živjeti i nabavljati samo ono što je potrebno da se preživi i da se šibenskim sinovima na frontu pruži potpora u hrani, odjeći i lijekovima. Ženama i djevojkama svih staleža poručuje se štede za crne dane, suzdrže se od gizdanja i pomognu svojim očevima, braći i sinovima, svojim budućim muževima da rat okončaju pobjedom i vrate se svojim kućama.
Općinska uprava Šibenika donijela je ovu uredbu poučena iskustvom požeške županije u Slavoniji koja je prva uvela zabranu gizdanja ženama i djevojkama dok traje rat, ali je odustala od uvođenja novčanih i drugih kazni za prekršiteljice koje su nametnute u Požegi.

Šibenik ožujak 1915.

Iz kategorije: Spomenar