Datum objave: 27. Ožujak 2022

SPOMENAR / Nezadovoljni i ogorčeni Šibenčani prosvjeduju i pitaju odgovorne dužnosnike: Zašto u podne više ne puca naš top?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Val ogorčenja i nezadovoljstva pa i ulične prosvjede izazvalo je u Šibeniku uskraćivanje gradske uprave, načelnika i odgovornih dužnosnika odgovora na pitanje: Zašto je više ne puca gradski top?
Šibenčani, neugodno iznenađeni izostankom pucnjave topa s tvrđave sv. Mihovila kojom je označavano da je točno 12 sati, uputili su svoju deputaciju u gradsku pravu, ali je ona odbijena. Štoviše redari uopće nisu dozvolili ulazak građanske deputacije u zgradu gradske uprave zbog čega je umalo došlo i do međusobnog nasilja. Sukob je deputata i redarstvenika spriječili je prisebna čistačica. Nakon neuspješnih pregovora deputacija se uspela na tvrđavu gdje eksplicitno ustanovila da topa nema. Doznali su da je top odnijet na popravak i da će popravak trajati mjesecima. Zašto? Nikome nije jasno. Šibenčanima nije jasno zašto načelnik i gradska uprava nisu unajmili zamjenski top i tako onemogućili gluha podneva u Šibeniku?
Šibenik ožujka 1929.

Iz kategorije: Spomenar