Datum objave: 27. Travanj 2022

SPOMENAR / Kako je pjevački zbor „Zvonimir” osvojio Sinj, Omiš, Makarsku i Split šibenskom pjesmom „Dobra večer uzorita”.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Pjevački zbor iz Splita „Zvonimir” velebnim je koncertom na Narodnom trgu pred golemim auditorijem okončao svoju izvanredno uspjelu turneju po svim većim gradovima Dalmacije. Svi koncerti „Zvonimira” bili su dobro posjećeni jer se o vrhunskom pjevačkom umijeću tog zbora pronio glas i među onima kojima je zborsko pjevanje strano. Iako se „Zvonimiru” ne može poreći da se predstavio vrhunskim repertoarom, dojam je da je brojna publika hrlila na njegove koncerte samo da bi čula prelijepu šibensku pjesmu „Dobra večer uzorita” koju je za varoški zbor priredio Jakov Gotovac.
„Zvonimir” je prelijepom šibenskom pučkom baladom posebno osvojio Sinj, Omiš i Makarsku. U tim je gradovima publika burnim aplauzima i glasnim dozivanjem nekoliko puta dozivala zbor da ponovno otpjeva „Dobra večer uzorita”, a na kraju je pjevala uglas s njim. Iste su se scene ponovile i u Splitu na završnom koncertu na Narodnom trgu. Nakon spleta pjesama iz svih krajeva „Zvonimir” je u završnicu koncerta krenuo pjesmom „Pušći me majko” i Mokranjčevim „Rukovetima” nakon kojih su slijedile pjesme „Jedan mali brodić” i „Omili mi u selu divojka” da se sve zatreslo i u oduševljenju klicalo kada je na kraju zapjevao šibensku „Dobra večer uzorita”. Bio je to vanredan doživljaj i istinski umjetnički užitak koji je okrunjen popularnom šibenskom pjesmom.
Split, 1932.

Na slici: Pjevačko društvo „Zvonimir” iz Splita 1932. godine

 

 

Video

Iz kategorije: Spomenar