Datum objave: 07. Svibanj 2022

SPOMENAR / Prije 60 godina Arsen Dedić je objavio prvu ploču „Zapleši Twist!”. Bio je predvodnik masovne kulture i twistomanije u socijalističkoj Jugoslaviji

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Arsen Dedić je 1962. godine objavio svoju prvu ploču. Bila je to mala, single ploča s četiri pjesme; „Zapleši Twist”, „Twist o dječjem konju”, „Rođena za mene” i „Twist medenog cvijeta”. Riječ je o velikim svjetskim hitovima koje je na hrvatski prepjevao sam Arsen Dedić. Na ploči uz pratnju Ljubljanskog jazz ansambla i u to vrijeme nevjerojatno popularnog Vokalnog kvinteta „Optimisti”, pjeva pod svojim imenom dok je prepjeve stihova s engleskog i talijanskog jezika potpisao pseudonimom Igor Krimov. Naslovna pjesma „Zapleši Twist!” bila je hrvatska verzija pjesme „Lets Twist Again”, jednog od najvećih hitova s vrhunca svjetske twistomanije koja je zahvatila svijet 1961. godine. Objavom ove ploče Arsen Dedić je postao jednim od predvodnika nove masovne kulture iza „željezne zavjese” u takozvanoj istočnoj Europi zarobljenoj pod čizmom Sovjetskog saveza i u socijalističkoj Jugoslaviji pod vlašću komunista. Twist, ples inspiriran rock and rollom bio je prvi ples masovne kulture koji se proširio svijetom i postao sinonimom za poletnu, hrabru mladost koja mijenja okoštali konzervativni svijet i osvaja prostore slobode. Arsen je bio na čelu te moderne, raspjevane revolucije čije plodove i danas baštinimo.

Twist je jednostavan ples u kojem torzo plesača ostaje miran, a dok on zdjelicom, nogama i rukama kružno oko svoje osi. „Škola” twista u Hrvatskoj je svdila na duhovitu uputstvo: Kada krene glazba s obje noge istovremeno gasi dva opuška cigaret. Koraci i pokreti plesača nisu striktno propisani pa twist pleše kako tko hoće. Većina plesača je plesala s obje noge na podu, prebacujući ih s lijeva na desno i tako u krug. Popularizaciji twista u svijetu pridonijela je i pojava televizije koja se šezdesetih godina počela masovno širiti svijetom. U Jugoslaviji televizija je bila tek u povojima, a kako na njoj ni slučajno nije moglo biti glazbe iz zapadnih, kapitalističkih zemalja, Arsen Dedić je kao donositelj twista na ove prostore imao ulogu svojevrsnog Cristophera Columba moderne glazbe, plesa i pop kulture.

Video

Iz kategorije: Spomenar