Datum objave: 10. Lipanj 2022

SPOMENAR / Spor hrvatskih pivara rješavat će Sud u Šibeniku. Kakvoću piva vještačit će Šibenčani, dokazani ljubitelji piva i pivski znalci.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Spor između pivarskih industrija Zagreba i Daruvara bit će riješen na Sudu u Šibeniku koji je određen kao nadležan zbog toga što je sukob predstavnika zagrebačke i daruvarske pivovare eskalirao upravo u Šibeniku. Šibenik već dugo slovi kao dalmatinska pivska metropola, a Šibenčani kao najveći potrošači piva odani pivu iz domaćih pivovara. Spor između pivovara iz Zagreba i Daruvara započeo je uzajamnim žalbama na reklamiranje piva, prije svega žutog piva. Rat reklamama na kojima je isticano da je zagrebačko žuto bolje od daruvarskog i obratno, prerastao je u ozbiljan sukob, a kada je došlo do međusobnog uništavanja imovine i tjelesnog obračuna među zastupnicima za Dalmaciju, uredovala su redarstva, a kada ni to nije pomoglo podnesene su službene tužbe zbog obostranih kaznenih djela. Osim o težini kaznenih djela na sudu će se odlučivati koje je žuto pivo bolje, zagrebačko ili daruvarsko što je izazvalo nezapamćenu senzaciju i toliki interes sudskih kibica da je Sud u Šibeniku odlučio zatvoriti sudnicu i ne dozvoliti pristup gledateljstvu. Osim toga šibenski je Sud želio izbjeći da navijači utječu na vještake koji moraju donijeti pravorijek. U Šibeniku je podjednak broj ljubitelja zagrebačkog i daruvarskog piva će pivo vještačiti najprofinjeniji pivski znalci iz oba tabora pivopija. Vještaci će morati odlučiti koja je piva bolja i koja je za šibensko grlo i želudac podesnija.
Uoči početka suđenja pivovara iz Zagreba oglasila se priopćenjem da se povlači iz konkurencije crnog piva i priznaje Daruvaru da je njegovo crno pivo bolje, ali ne odustaje od dokazivanja da je zagrebačko žuto bolje od daruvarskog žutog piva.
Vještačenje piva bit će provedenu sali broj 11 Malog Suda u Šibeniku. Pivo će prije vještačenja biti odležano na istoj temperaturi u istoj mračnoj prostoriji u podrumu suda. Svi vještaci imat će iste čaše i iste uvijete za kušanje.
Na raspolaganju će imati po sudskom nalogu baždarene alkoholometre i ostale mjerne naprave koje su im potrebne. Nakon što obave svoj posao vještaci moraju donijeti svoj autoritativni sud, a odluka koje je pivo bolje donijeta u Krešimirovom gradu važit će za cijelo područje Banovine Hrvatske.
Rasprava je zakazana za 10. lipnja 1940. godine, a Šibenčani nastoje svim silama doznati tko su pivski izabranici koji će donijeti presudu u ovoj svjetskoj pivskoj senzaciji.

Šibenik, 10. lipnja 1940.

Iz kategorije: Spomenar