Datum objave: 28. Lipanj 2022

SPOMENAR / Miran vikend u Šibeniku. Osim uobičajenih tučnjava, besposličarenja, bračnih okršaja i nereda u prometu, nije se dogodilo ništa loše.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Policija je obavijestila da je protekli vikend bio u Šibeniku vrlo miran i bez težih izgreda. U dva neradna dana subotu 28. i nedjelju 29. lipnja nije se dogodilo ništa loše. Privedena su po prijavi vlasnika gostionice dva konobara iz Beograda koja su napastovala konobarice. S ulice je potjerano 9 besposličara, a dvojica simpatizera besposličarenja pritvorena su opomemno na 24 sata. U dvije konobe i dvije gostione došlo je do brojnijih tučnjava, ali bez posljedica i smirenih po uredovanju redara. Novčane su kazne naplaćene trojici kočijaša koji nisu pokupili izmet za svojim konjima i dvojici kočijaša koji su ostavili konje i kola na nedozvoljenom mjestu. Većom globom oglobljena su četiri kočijaša koja su napajala konje na javnoj česmi predviđenoj za žeđ ljudi. Opomenom pred plaćanje novčane globe ukorene su dvije domaćice koje su bacile smeće na ulicu. Tri vlasnika trgovina morala su platiti globu i primiti na znanje zabranu rada svojih dućana na tri dana zbog prekoračenja radnog vremena. Opomenut je uz obvezu plaćanja štete Nijemac koji je pri nesmotrenom manevriranju svojim automobilom oštetio bolnički zid. Priveden je na saslušanje noćni stražar iz pekare Šare zato što je zatečen kako spava na dužnosti. Sumnja se da nije spavao nego je žmirio i da je bio u dosluhu s kradljivcem brašna. Pred sud su izvedene dvije žene zbog zločina konkubinata. Ocijenjeno je da nije potrebno podnositi prijavu protiv muža koji je u noćnoj svađi šakom ozlijedio svoju ženu. Iako je bilo krvi komisijski je utvrđeno da ženina rana na glavi nije ozbiljna i da nije težinski dostatna za kazneni progon njenog muža. Protjerane su iz Šibenik tri prostitutke bez zdravstvenih knjižica i boravišnog mjesta.
Najteže zlodjelo bila je krađa četiri pala istrošenih cipela ispred stana siromašne obitelji u Zagrebačkoj ulici. Preljuba i drugih ćudorednih nedjela nije bilo.

Šibenik, 1929.

Iz kategorije: Spomenar