Datum objave: 20. Srpanj 2022

SPOMENAR / Strah i nevjerica u Šibeniku – nakon 20 godina robije u grad se vratio zločinac koji je u Docu nožem ubio dvije djevojčice u dobi od 13 i 14 godina.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ivan Ille, ubojica koji je u noći između 15.i 16.  listopada 1917. godine u Dolačkom Gandaju ubio dvije djevojčice u dobi od 13 i 14 godina, rodice Mariju i Zorku Bujas, vratio se u Šibenik nakon odsluženja 20 godina robije. Povratak ubojice u Šibenik, grad koji nikada nije zaboravio jezivi zločin koji je počinio pri pljački kuće u Gandaju, izazvao je nevjericu i strah u gradu. Ubojica je nedužne djevojčice okrutno ubio dok su spavale.  Na jednodušno odobravanje Šibenčana Franin je u siječnju 1918. godine osuđen na smrt, ali je naknadno pomilovan. Preinaka kazne smrti na kaznu 20 godina zatvora izazvala je nezapamćeno nezadovoljstvo u Šibeniku i golemu rezignaciju Šibenčana koji su kao jedan bili složni da je smrt vješanjem jedina kazna koju ubojica djevojčica zaslužuje.
Ubojica se po povratku s robije uredno prijavio vlastima i nastanio na adresi na kojoj je živio prije ubojstva te kao svaki drugi građanin pojavio na Poljani, a potom i u kavani „Medulić”. Kada se doznalo da traži i posao Šibenik se digao na revolt. Vlast nije imala izlaza pa ga je o trošku šibenske općine otpremila u Split i izrekla mu doživotnu zabranu dolaska u Šibenik što je Šibenčane nije utješilo, umirilo i smanjilo gorčinu koja ih je obuzela.

Ivan Ille, sin Franin, iz Kaštel Starog, nastanjen u Šibeniku u noći između 15. i 16. listopada 1917. godine, provalio je u kući obitelji Bujas u Gandaju s namjerom da u ukrade novac za kojeg je znao jer je nekoliko dana ranije od glavarice obitelji Marije, posudio novac i vidio gdje ga ona čuva. Nakon što je otkriven, priznao je da je oko 3 sata iza ponoći kroz prozor ušao u kuću Bujasovih. Tu je zatekao djevojčice Zorku i Mariju Bujas koje je u strahu da će biti raskrinkan, ubio velikim nožem. Potom je alatom razbio ladicu u kojoj je bio novac. Uzeo je sve što je svih 4745 kruna te otišao kući, presvukao se, oprao i otišao spavati. Sutradan je ukradenim novcem podmirio dio kartaškog duga koji je imao prema Adolfu Matulji, a ostatak je sa nekim rubljem zamotao u vreću i sakrio u zahodu i dimnjaku. Na sudu je, pritisnut dokazima nakon tvrdokornog nijekanja krivice, priznao da je grabežno umorstvo počinio zato što mu je trebalo novaca da plati sve što je izgubio na hazardnim igrama. Tražio je da mu se „olakotno uvaži da je bio u takvom duševnom poremećaju, da u tom času nije znao što čini”.
Porota suda u Šibeniku jednoglasno je Ivana Illea, nakon zaključenja rasprava 8. veljače 1918. godine osudila na smrt. Smrtna kazna je tijekom žalbenog postupka preinačena u kaznu strogog zatvora u trajanju od 20 godina koju je Ille najvećim dijelom odslužio u zatvoru u Lepoglavi.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3