Datum objave: 02. Rujan 2022

SPOMENAR / Strašno ubojstvo u Šibeniku. Trojica braće i dvije sestre ubili oca. Prva je oca nožem ubola najmlađa kćerka, a ostala djeca su ga dokrajčila.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Trojica braće i njihove dvije sestre iz mirne šibenske obitelji osuđeni su danas na dugogodišnje kazne strogog zatvora zbog zločina ubojstva njihova oca Jose M. koji su počinili 28. travnja 1929. godine. Do ubojstva je, kako je utvrdilo sudsko vijeće došlo zbog prekoračenja nužne obrane, ali kako nisu nađene nikakve olakotne okolnosti sud je presudio najstrože kazne. U Šibeniku je ovo ubojstvo izazvalo veliko zanimanje, a najveće rasprave vode se oko sudski utvrđene činjenice da nitko od osuđenih kao ni od svjedoka kojih nije bio mali broj, ne zna što je bio povod odnosno uzrok svađe. Obitelj M. bila je poznata kao mirna i neporočna, a svi su bili uvjereni da među ubijenim Josom M. udovcem kojemu je zbog teške bolesti umrla supruga i njegove petoro djece, vlada skladni odnosi.
Josi M. prvi ubod nožem zadala je njegova kćerka Kata, uzorna i skromna djevojka. Sud nije uspio razaznati je li Kata potegla nož na oca u obrani vlastita golog života. Uglavnom u tučnjavi koja je uslijedila nakon što je Kata ubola oca nožem, na njega su nasrnula trojica njegovih sinova i najmlađa kćerka. Otac je preživio tučnjavu, ali je kasnije umro od zadobivenih ozljeda.
Nitko od ocoubojica nije izrazio žaljenje i kajanje zbog zločina. Sva trojica braće i obje sestre iz Šibenika
su odvedeni u Lepoglavu gdje će biti utamničeni.

Šibenik, 2. rujna 1930.

NAPOMENA: Točno prezime obitelji i imena svih aktera ovog zločina izmijenjeni su. Ovaj tekst je redakcijska rekonstrukcija anonimnog prijepisa odvjetničkog spisa.

Iz kategorije: Spomenar