Datum objave: 12. Listopad 2022

SPOMENAR / Šibenčani prosvjeduju: Ne dozvolimo da nam Mađarska otima more! Ustanimo protiv mađarskih otimača i hrvatskih izdajnika!

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Izbili su veliki prosvjedi i nezadovoljstvo u Šibeniku na vijest da je Mađarska donijela zakon o eksproprijaciji morske obale po kojem pravo eksproprijacije ima samo mađarski ministar trgovine, a zahtjevi za eksproprijaciju mogu se prema tom zakonu podnositi samo mađarskom Pomorskom uredu u Rijeci. Mađarska je zakonom o eksproprijaciji morske obale potpuno isključila autonomnu hrvatsku vladu i otvoreno dala do znanja da je prisvojila hrvatsku obalu Jadranskog mora. Za eksproprijaciju morske obale Mađarima nije potrebna nikakva privola s hrvatske strane, a mađarski ministar trgovine nema obvezu čak ni obavijestiti hrvatsku vladu o svojim odlukama.
Prvi su protiv mađarskoj otimanja mora Hrvatskoj ustali Šibenčani. Šibenik je preplavio val prosvjeda i nezadovoljstva na rubu općenarodne pobune. Šibenčani pozivlju svekoliko hrvatstvo: Ne dozvolimo da nam Mađarska otima more. Ustanimo, braćo, protiv mađarskih otimača i hrvatskih izdajnika!
Prosvjedi su se proširili po cijelom šibenskom kraju, a najžešći su u Mandalini gdje u otporu Mađarima prednjači mandalinski Sokol.

Šibenik, listopad 1914.

Iz kategorije: Spomenar