Datum objave: 06. Studeni 2022

SPOMENAR / 40. rođendan šibenske Poliklinike. Izgradili su je Šibenčani koji su se pet godina odricali dvije svojih plaća, mirovina i prihoda.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska Poliklinika trebala je 3. studenoga proslaviti 40. rođendan. Naime toga je dana 1982. godine bila svečano otvorena. Šibenčani su bili ponosni jer je njihov grad dobio suvremenu medicinsku instituciju kakvu u to vrijeme ni modernim izgledom, ni funkcionalnošću ni visoko sofisticiranom opremom nije imao nitko u tadašnjoj SR Hrvatskoj pa ni u Jugoslaviji. U njoj je otvoreno 60 novih radnih mjesta za liječnike, medicinske sestre, medicinske tehničare, ali i visokoobrazovane stručnjake. Šibenska je Poliklinika 1982. godine dobila i najsuvremeniju nuklearnu medicinu. Za njeno održavanje zaposleno je 16 čistačica, a glavna vijest bila je da za preglede više nema čekanja.
Polikliniku, koja je uz sve najbolje imala biblioteku, čitaonicu i prostor za znanstveni rad, izgradili su sami Šibenčani koji su se punih pet godina odricali dijela svojih plaća, mirovina i prihoda. Samodoprinos, kako se tada zvala institucija odricanja dijela primanja za zajedničko dobro, trajao je od 1987. do 1982. godine, a Poliklinika je bila samo jedan od čak 250 samodoprinosa koji su bili organizirani i provedeni na području tadašnje općine Šibenik tijekom 20 godina, od 1962. do 1982.

Iz kategorije: Spomenar