Datum objave: 11. Studeni 2022

NOSAČ ZRAKOPLOVA / Split je posjetio jedan od najvećih nosača zrakoplova 2022. godine, a Šibenik je bio domaćin najvećem nosaču zrakoplova na svijetu 1929. godine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Split je nedavno posjetio jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu - američki nosač zrakoplova na nuklearni pogon "George H.W. Bush" dugačak 333 metra koji može nositi 90 aviona i helikoptera. Taj golemi brod izgrađen 2009. godine ima 3532 člana posade i može ploviti više od 20 godina bez dopunjavanja goriva. To je nakon "Harry S. Truman"drugi američki nosača zrakoplova koji je ove godine uplovio u hrvatske teritorijalne vode u sklopu, navode službeni izvori, rutinskih posjeta američkih ratnih brodova Hrvatskoj.
Dolazak golemog američkog nosača zrakoplova u Split bio je prvorazredna medijska senzacija i o njemu su kao udarnoj vijesti pisali i izvještavali svi hrvatski mediji.
"George H.W. Bush” nije se iz Splita otisnuo do neke druge hrvatske luke pa ni Šibenika koji je prvi nosač zrakoplova i to najveći u svijetu u to doba, ugostio 1929. godine. B
io je to britanski nosač „Eagle”. Doplovio je u šibenske vode 26. rujna 1929. godine i ostao usidren između Jadrije i Zlarina do 8. listopada 1929. godine. Pratili su ga razarači „Woolstone” i „Vihterngton”. Bio je dug 203 metra, imao je 790 članova posade i mogao je nositi 25 do 30 zrakoplova. Šibenčani ga nisu mogli posjetiti, ali im je bilo dozvoljeno ploviti oko njega što je bilo glavnom gradskom atrakcijom i zabavom.
Drugi puta nosač aviona, ponovno, britanski uplovio je u šibenske vode 1933. godine. Bio je to nosač „Glorious”.
Bio je usidren ispred Jadrije od 8. do 14. srpnja 1934. godine. Iduće 1934. godine u šibenske je vode uplovio i ispred Jadrije se usidrio britanski nosač zrakoplova ”Furiosus”. Imao je 827 članova posade, a Šibenčani su ga mogli posjećivati i razgledavati od 26. do 30. rujna. Od tada, a prošlo je već 88 godina, u šibenske vode nije uplovio i ispred Jadrije usidrio ni jedan nosač zrakoplova.

Iz kategorije: Spomenar