Datum objave: 18. Studeni 2022

SVJETSKO PRVENSTVO / Šibenčanin Dražan Jerković i Osječanin Davor Šuker jedini su hrvatski nogometaši s titulom najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenčanin Dražan Jerković i Osječanin Davor Šuker jedini su hrvatski nogometaši s titulom najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva. Dražan Jerković je u Čileu 1962. godine u dresu reprezentacije bivše države dao četiri gola, a titulu najboljeg strijeca prvenstva podijelio je s najboljim nogometašima svijeta Brazilcima Garrinchom i Vavaom, Rusom Valentinom Ivanovim, Mađarom Florianom Albertijem i Čileanac Leonelom Sanchezom. Osim što je bio najbolji strijelac Dražan Jerković je Svjetskom prvenstvu u Čileu 1962. godine, upisan u zlatnu knjigu kao nogometaš koji je postigao 600. gol u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava. Zanimljivo je da je hrvatski reprezentativac Luka Modrić na Svjetskom prvenstvu u Rusiji postigao 2400. gol u povijesti Svjetskih prvenstava.
Davor Šuker, osvojio je titulu najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva 36 godina nakon Dražana Jerkovića, 1998. godine kao reprezentativac Hrvatske. Šuker je 1998. godine postigao čak šest golova i u svemu nadmašio Argentinca Gabriela Batistuta, Talijana Christiana Vierija, Brazilca Ronalda, Čileanca Marcela Salasa i Meksikannca Luisa Hernandeza.

Dražen Jerković, najbolji strijelac Svjetskog prvenstva 1962. godine, najbolji igrač zagrebačkog "Dinama" svih vremena, prvi izbornik nogometne reprezentacije neovisne i slobodne Republike Hrvatske na čije je čelo došao 1. rujna 1990. godine, rođen je u Šibeniku 1936. godine. Nogomet je počeo igrati na šibenskim trgovima i livadama, kao i sva šibenska djeca u siromašnim poratnim godinama krpašem, loptom od starih krpa i bičava.

Iz kategorije: Spomenar