Sidebar Menu

Datum objave: 21. Veljača 2023

SPOMENAR / Veslački klub „Krka” organizirao najveći i najbolji karneval koje su ikada viđen u Dalmaciji. „Krkin” karneval će biti najveća šibenska turistička atrakcija.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Karneval koji je 1928. godine organizirao šibenski Pomorski šporski klub „Krka“ uz pomoć najvećeg meštra karnevala trgovca, javnog i kulturnog djelatnika, skrbnika o gradskim perivojima i jednog od osnivača kupališta „Jadrija“, Ante Frue i šibenskog slikara, karikaturiste i dizajnera, Zvonka Rakamarića, bio je spektakularan, po ocjenama svih koji su ga vidjeli najveći i najbolji koji je ikada viđen u Šibeniku i Dalmaciji. Uspjeh je bio ogroman i sigurno je da će „Krkin” karneval postati najveća turistička atrakcija Šibenika.

Kako su izvijestile splitske dnevne novine „Novo doba“, znalo se da uprava i veslači „Krke“ nešto spremaju, štoviše znalo se da pripremaju nešto izvanredno „ali da će to biti u onakovom stilu i od onakvog efekta, nije nitko očekivao“. Šibenski karneval 1928. godine imao je golemi odjek u cijeloj Dalmaciji pa su se već iduće 1929. godine dalmatinski gradovi počeli natjecati tko može organizirati veće i bolje maškare od Šibenčana i tko će nadmašiti Šibenik, ali nisu uspjeli jer je Šibenik i 1929. godine usprkos nezapamćeno jakoj zimi imao najbolji i najveći karneval u cijeloj Dalmaciji.
Da će karneval 1928. godine biti nešto izuzetno naslućivalo se mjesecima unaprijed štoviše još krajem 1927. godine zato što su organizatori, držeći ono najvažnije u strogoj tajnosti, kratko, ali znakovito obavještavali Šibenčane da se na vrijeme prijave za učešće u karnevalskoj povorci. A karneval je izgledao ovako:

Sav Šibenik bio je na nogama i samo se policiji mora zahvaliti što je očuvan red i nije došlo do gužve. Poljana, obala državna cesta sve do sv. Križa bila je prekrita masom svijeta koja se divila veličanstvenom prizoru krabuljnog korsa Pomorskog sportskog kluba „Krka“. S izvjesnim zakašnjenjem krabuljno korso je krenulo, a predvodio ga je crni konjanik za kojim su išli Fausti, anđelčići, krampusi pa oveća grupa konjanika u raznim staromodnim kostimima. Pierotti, beudini sa svojim Maharadžom, za njima cirkusanti, pa kočije s raznim egzotičnim figurama, a iza njih automobili s dvije grupe djece u frakovima i s cilindrima na glavama, bili su tu i Pat i Patachon i još puno toga, a sred mase nadrealno je plovila ogromna lađa koja je izazivala pravo divljenje. Lađa je bila duga 16 metara, a izrađena je vjerno do najsitnijih detalja. Na njoj su bili komandant, časnici pa kormilar i sva ostala mornarska trupa, zanimljivi kuhar, konobari i brodski pikolo, a između njih muzikanti i putnici – lordovi sa svojim damama. Lađa je bila slika i prilika potpuno luksuznog transatlantika. Masa Šibenčana oduševljeno je pozdravljala čudesni „Krkin“ krabuljni korso pripremljen s mnogo volje, mara i mašte. Nakon krabuljnog korsa , prvorazredne karnevalske priredbe, uslijedio je najzabavniji i najveseliji ples. Uspjeh je bio ogroman iako je maškaranih plesača u svjetski aranžiranoj dvorani hotela „Krka“ bilo toliko da se nitko nije mogao ni micati od opće stiske. Uprava i veslači „Krke“ mogu biti i više nego zadovoljni onim što su postigli. Tako nešto može upriličiti samo sportski klub čiji članovi vrijedno rade na njegovom prestižu i napretku na što su im Šibenčani uzvratili simpatijama i pokazali im koliko ugled uživaju među građanstvom.

Spektakularni „Krkin” karneval kreirao je i režirao slikar i karikaturist Zvonko Rakamarić, a njegovu organizaciju predvodio je glavni šibenski meštar karnevala, Ante Frua. Karneval je protekao u miru i bez najmanjeg incidenta, a u općoj karnevalskoj gužvi tijekom koje su gotovo sve kuće bile prazne, a krčme, konobe i dućani zatvoreni, dogodila samo jedna krađa.

Šibenik, 21. veljače 1928. 

Foto: Originalne fotografije iz 1928. godine potječu iz privatnog albuma obitelji Rudnički Šarac. Sva prava pridržana. Preuzimanje nije dozvoljeno.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.