Datum objave: 23. Veljača 2023

SPOMENAR / Šezdeseti je rođendan „Maškara”, jedne od od najljepših i najpopularnijih pjesama Arsena Dedića.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 60 godina,  u vrijeme karnevala 1963. godine pojavila se u prodavaonicama ploča pjesma „Maškare” za koju je stihove napisao Arsen Dedić, a uglazbio ju je zajedno s Nikicom Kalogjerom. Pjesma je prvi puta izvedena na Festivalu Split 1962. godine, a postala je toliko popularna da je ploču nakladnik „Jugoton” izdao u dvije verzije od kojih je teško ocijeniti koja je bolja. Istovremenu su s pjesmom „Maškare” izašle dvije ploče. Na jednoj „Maškare” pjevaju u duetu Anica Zubović i Marko Novosel, a na drugoj šibenska nevista Gabi Novak i – Marko Novosel!
Poput pjesme „Vratija se Šime” koja je postala megahit, i „Maškare” su stekle status „narodske” pjesme i gotovo se zaboravilo da je ona djelo Igora Krimova, odnosno Arsena Dedića kojemu je to bio pseudonim.
„Maškare” danas pripadaju u riznicu najvrijednije hrvatske glazbene baštine. 60. rođendan te fantastične, vesele, razigrane, vrhunske pjesme nezaboravnih duhovitih stihova, sjajne glazbe i maestralnog aranžmana koja potječe iz šibenske pjesničke duše, na žalost u Šibeniku neće biti ni na koji način obilježen. Još je tužnije i poraznije da Šibenik ove godine neće ni imati svoj karneval. 

 

Video

Iz kategorije: Spomenar