Datum objave: 21. Ožujak 2023

SPOMENAR / Pronađen recept za šibenski brudet star 150 godina. Na kilogram ribe išlo je samo pola kile pomidora, kapula, 3 decilitra vina i 2 decilitra maslinova ulja.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Iz tame prošlosti isplivao je recept za šibenski brudet star 150, a možda i više godina. Zapisan je 1873. godine pa je moguće da potječe iz još dublje davnine. Možda je neka Šibenčanka zapisala kako je brudet kuhala njena majka ili baka? Nađen je među spisima Šibenčanina Carla Mattiazzija, a moguće je da ga je zapisala njegova majka Market rođena Rakić, ali to nije pouzdano. 
Recept je jednostavan i zanimljiv, a brudet se u Šibeniku, ako je suditi po tom zapisu u 19. stoljeću kuhao samo ljeti. Po svemu sudeći bio je sezonska ljetna spiza i bio je prilično asketski, a glasi ovako:

Kilogram ribe (ugora i škrpunića obavezno, a može i svake druge ribe najbolje škrpine i zubaca) sječene na veće komade stavi se u zemljanu posudu. Na ribu se nareže pola kile pomidora i dvije glave kapule. Posoli se, popapri, pokapa s pola decilitra slatkog vina (maraštine) i zalije s pola decilitra kvasine pa se prelije s pola litre bijelog vina i dva decilitra maslinova ulja. Posuda se malo protrese, poklopi ili pokrije pergamenom i stavi na laganu vatru ili u pećnicu da se kuha koliko treba, ali ne više od jednog sata.
Uz brudet bilo je preporučeno služiti kukuruznu puru kuhanu na slanoj vodi, a u boljim prilikama na čistoj juhi od ribe.

Iz kategorije: Spomenar

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3