Datum objave: 25. Travanj 2023

ROĐENDAN / Rebatinke (rifle, traperice, levisice, kaubojke...) slave 150. rođendan. Tko ih je prvi u Šibenik donio, obukao i prošetao Poljanom?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Neuništive, sveprisutne, nezamjenjive i omiljene iz naraštaja u naraštaj naše rebatinke, rifle, traperice, levisice, kaubojke... kako ih već tko zove slave 150. rođendan. Rođene su, tvrde povjesničari, u svibnju 1873. godine, a roditelji su im Levi Strauss i Jacob Davis. Sašili su ih od jeansa, tkanine koja se u Italiji proizvodila još od 17. stoljeća, ali su tek u Americi postale masovno popularne. Tada još nisu bile plave. Obojene su kasnije, a boju su im također dali Talijani. Sve do Drugog svjetskog rata rebe su bile čisto američka radnička odjeća što će reći trliš. U Europu rebatinke dolaze nakon Drugog svjetskog rata, a u bivšu komunističku Jugoslaviju koja se grozila Zapada i svega što dolazi sa Zapada probijaju se kroz „željeznu zavjesu” početkom šezdesetih godina zajedno s rock and rollom i pop kulturom. U Jugu ih u početku donose putnici, turisti i šverceri, ali brzo postaju jedan od glavnih razloga masovnih shoping putovanja u glavni grad svih želja stanovništva Jugoslavije – Trst. U Jugi su rebatinke imale različita imena po bivšim socijalističkim republikama, ali i regijama. U Zagrebu su ih nazivali trapericama, u Beogradu farmerkama, u Ljubljani kaubojkama, a općenito su se odazivale na ime Rifle.
Nažalost nije ostalo zabilježeno (ali možda se ipak netko sjeća i zna) tko je rebatinke donio u Šibenik i tko ih je prvi prošetao Poljanom.

Iz kategorije: Spomenar