Datum objave: 26. Svibanj 2023

SPOMENAR / Šibenik organizira smotru guslara Dalmacije i Like. Suorganizatori su Bibinje, Sukošan, Kistanje, Zemunik i Babindub. Dolaze guslari iz Crne Gore i Hercegovine.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vidjevši korist i zanimanje više od oko preko 500 svakovrsnog zadovoljnog slušateljstva pri nastupu guslara u Sukošanu koju je mogućnost narodu pružio sreski načelnik Kostić, poduzetna uprava Šibenika odlučila je organizirati smotru guslara Dalmacije i Like. Naum Šibenika pokazao se plodnim i svrshovitim jer javiše se odmah guslari iz cijele Dalmacije i Like, njih više od 50 voljni i željni guslati u Šibeniku. Glas o smotri guslarskoj daleko se pročuo pa se sami od sebe oduševljeni šibenskom nakanom, javiše da će doći u goste guslari iz Crne Gore i Hercegovine. Šibeniku se javiše i načelnici Bibinja, Sukošana, Kistanja, Zemunika i Babinduba i ponudiše da budu podipirući suorganizatori. Svima je na umu kao i Šibeniku nakana čuvanja narodnog blaga i stvaranja privlačnosti njihovih mjesta za strance i turiste koji bez izuzetka vole čuti i vidjeti sve što je izvorno narodno i ne žale novaca na to potrošiti.
Smotra guslara u Šibeniku bit će održana u kolovozu kada je u gradu najviše stranog i domaćeg svijeta. Guslat će se na svim šibenskim trgovima i u hotelu „Krka”. Cijeli grad bit će guslarska pozornica, a zadaća je guslara da uz svoj repertoar opjevaju Šibenik i ostave mu svoju pjesmu na dar.

Šibenik, 26.5.1933.

Iz kategorije: Spomenar