Datum objave: 28. Svibanj 2023

SPOMENAR / Učenici šibenske Gimnazije 1933. godine prolsavili su maturu đačkom promnadom, spektakularnom javnom gimnastičkom vježbom i plesom na Poljani

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan, 28. svibnja 1933. godine učenici završenog razreda šibenske Gimnazije proslavili su maturu sletom, spektakularnom javnom gimnastičkom vježbom i plesom svih maturanata i profesora na Poljani.
Maturantsko slavlje započelo je ačkom promenadom uz pratnju Šibenske narodne glazbe od Gimnazije do Poljane. Učenici su hodali u ritmu koračnica a u rukama su nosili svoje svjedodžbe, knjige, slike i radove koje su izradili tijekom školovanja a za koje su dobili pohvale i dobre ocjene. Po okupljanju na Poljani izvedena je spektakularna javna gimnastička vjeržba upriličena po uzoru na sletovce Sokola. Nakon vježbe uslijedio je veliki ples koji su otvorili učenici i profesori, a kod drugog valcera s njima su zaplesali mnogobrojni Šibenčani.

Spomen na ovu proslavu mature šibenskih gimnazijalaca 1933. godine čuva za sada jedina poznata fotografija snimljena s balkona kazališta.

Šibenik 28. svibnja 1933. godine

Iz kategorije: Spomenar