Datum objave: 18. Kolovoz 2023

DOMOVINSKI RAT / 18. kolovoza 1990. Šibenik je dobio prvo oružje za obranu od velikosrpskog agresora – 400 pušaka i 1500 tromblona koje je policija na prijevaru otela od JNA.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Na današnji dan 18. kolovoza 1990. godine izvedena je prva velika akcija naoružavanja Šibenika za obranu od velikosrpskog agresora. Šibenik se u lukavoj akciji polivije na prijevaru domogao 450 pušaka, 1500 tromblona, velikih količina ručnih bombi i streljiva, pancirnih košulja, kaciga i druge vojne opreme.
Akciju su organizirali tadašnji načelnik Policijske uprave Šibenik Ante Bujas i Nikola Vukušić tadašnji pomoćnik načelnika PU Šibenik za operativne poslove javne sigurnosti. Dogodilo se to samo dan nakon što su pobunjeni Srbi postavili barikade na prometnicama te uz pomoć JNA i Srbije započeli oružanu pobunu protiv Hrvatske.

Ujutro 18. kolovoza 1990. godine Policijska uprava Šibenik dobila je zapovijed da naoruža 50 pričuvnih policajaca oružjem koje pripada policija, a čuvala ga je u svojim skladištima JNA. Temeljem te zapovijedi MUP-a Policijska uprava Šibenik je tražila od komade JNA dozvolu da uđe u skladište na Jamnjaku i uzme 50 pušaka i kompleta za naoružavanje 50 pričuvnih policajaca. Policijskoj upravi to oružje nije trebalo jer je imala dovoljno pušaka i opreme da naoruža 50 pričuvnih policajaca, no bila je to prilika da se uđe uskladište i uzme više oružja. Šibenska komanda vojarni JNA odbila zahtjev Policijske uprave Šibenik da iz skladišta na Jamnjaku uzme zatraženo oružje. Odbila je i komanda 5. armijske oblasti u Zagrebu kojoj se šibenska policija žalila pa je upućena žalba Generaštabu JNA u Beogradu.
Rano popodne šibenska policijska uprava dobili je odobrenje da iz skladišta uzme 50 pušaka i odmah djelovala. Policijska „crna marica”, „crna marica” iz zatvora i terensko policijsko vozilo odmah su upućeni na Jamnjak. Dočekala su ih dva potpukovnika JNA i vojna policija. Oficiri nisu dozvolili da policijaa sama ukrcava oržje nego su posao povjerili vojnicima ročnicima. Vidjevši kakva je situacija Nikola Vukošić je u dovoru s Antom Bujasom kupio nekoliko boca pića te počeo častiti oficire JNA i vojnika koji su ukrcavali oružje pa više nisu pazili koliko se oružja i opreme utovaruje u vozila. Oficiri su u jednom trenutku primijetili da policija utovara više nego što je odobreno, ali su se kroz šalu i alkohol umirili i nisu više gledali što se radi i koliko se oružja uzima. Akcija je bila uspješna. Šibenik je dobio 450 pušaka, 1500 tromblona, ručne bombe, pancirne košulje, kacige, streljivo i masu druge opreme. Bilo je to prvo oružje kojim se Šibenik mogao braniti. Njime je naoružana pričuvna policija tada jedina vojska koju je Hrvatska imala. Najveći dio oružja otišao je na krizno kninsko područje na kojem je upravo započela oružana pobuna i vojna agresija na hrvatsku. Policijska uprava Šibenik tada je bila jedina u Hrvatskoj koja je od JNA uspjela uzeti toliko oružja iz njihovih skladišta. Iduće masovnije naoružavanje Šibenika dogodilo se 16. listopada 1990. godine kada je u Mravnicama posredstvom HDZ-a podjeljno oružja koje je nabavilo Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske.

Istoga dana 18. kolovoza 1990. godine načelnik PU Šibenik Ante Bujas i njegov zamjenik Nikola Vukošić, prošli su barikade na cesti Drniš – Knin na Tepljuhu, u Kosovu, na Konju kod Vrbniku i odošli u Knin, epicentar protuhrvatske pobune gdje su već formirane naoružane paravojne skupine pobunjenih Srba sa zadaćom da obiđu Policijsku postaju u Kninu i snime situaciju na terenu. Razgovarali su s Milanom Babićem predsjednikom općine Knin i Veljkom Popovićem predsjednikom Izvršnog vijeća općine Knin, te prikupili dragocjene informacije o razmjerima pobune i opasnostima koje prijete. Istog dana Bujas i Vukošić uspjeli su lukavstvom izbjeći zasjedu u kojoj su ih na cesti Knin – Kistanje čekali naoružani pobunjenici i lokalni četnici te se vratiti u Šibenik.

Na slici: Preuzimanje oružja teritorijalne obrane iz vojarne JNA na Jamnjaku u rujnu 1991. godine.

Foto: Stanko Ferić 

Iz kategorije: Spomenar