Datum objave: 28. Kolovoz 2023

SPOMENAR / 50. obljetnica ploče klape „Šubićevac”, prve gramofonske ploče koju je snimila šibenska klapa. Na njoj su četiri prelijepe pučke pjesme.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Prije 50 godine, 1973. godine, klapa „Šubićevac” snimila je gramofonsku ploču s četiri prelijepe pučke pjesme u obradi muzikologa Ive Furčića. Bila je to prva gramofonska ploča koju je snimila neka šibenska klapa i prvi veliki proboj slave i popularnosti šibenske klapske pjesme. Tri godine ranije klapa „Šubićevac” je kao prva šibenska klapa nastupila na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu gdje je osvojila prvu nagradu publike s pjesmom „Čuvaj je majko” koju je za nju napisao i skladao Arsen Dedić.

Klapa „Šubićevac”osnovana 1969. godine širom je otvorila vrata slave šibenske pjesme i utrla put slavnim šibenskim klapama „Šibenik”, „Jadrija”, „Bonaca”, „Maslina”...
Članovi klape „Šubićevac” nadaleko poznate po ljepoti pjevanja i šibenskoj glazbenoj duši bili su Mladen Kundaica, Frane Belamrić, Dinko Krnić, Duško Vuletić, Miro Zorić, Mirko Menđušić, Nikola Franić, Svetozar Čenić i Mile Livaković.
Neprolaznu slavu klapa „Šubićevac” stekla je fantastičnim nastupima na priredbi „Kroz šibenske tisne kale” 1971. godine, a nakon toga je pronijela je slavu šibenske pisme diljem Europe. Zanimljivo je da je klapa „Šubievac” prije proboja klape „Šibenik” s Mišom Kovačem u estradne sfere, pjevala dalmatinske pjesme s Ivom Robićem i Ibricom Jusićem još 1972. godine.

Na prvoj i jedinoj ploči klapa „Šubićevac” snimila je 1973. godine četiri šibenske pjesme: „Kad sam bila ja malena”, „Posadi mi ružu”, „Rastanak s dragom” i „Dragoga sam srila”. Danas je ploča klape „Šubićevac” diskografski raritet i neprocjenjivo vrijedni biser u riznici baštine šibenske pjesme, stvaralaštva i kulture.

Iz kategorije: Spomenar