Datum objave: 11. Listopad 2023

GASTRO BAŠTINA / Šibenik 1895, - Bravetina je najboja u jematvi kad se kuva s raštikom i suvicama: kil bravetine, kil raštike, po šake suvica i kvarat bila vina za punu kuću gušta.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Bravetina je najboja u jematvi. Kuva se s raštikom i suvicama. U bronzin ide na svaki kil bravetine, kil raštike i na svaki kil bravetine i kil raštike po šake suvica. Mora se dat po tri česna luka, jedna kapula, pet zrna papra, kućarin soli i kvarat bila vina na svaki kil mesa i raštike. Ide red raštike, red luka i kapule pa red bravetine i soli pa jope red raštike i tako do vrva , a ozgo je raštika. Polije se vinom kako je rečeno i dolije vodom, a da ozgo bude vode dva prsta pa se kuva na špakeru sa strane ili na lakom ognju u komunu dva, a najbolje je tri sata, a ako je bravetina čvršća može i dulje da se dobro skuva. Od kila bravetine, kila raštike i po šake suvica puna je kuća gušta, a jematva biva ješna i svečana.
Bravetina je najbolja u jematvi zato što se bravi škope u sičnju pa im je meso slaje od janjetine jerbo ne daje po prčevini.

Šibenik, 1895.

Suvice = suho grožđe, grožđice

Iz kategorije: Spomenar