Datum objave: 03. Veljača 2024

100 GODINA ŠIBENSKE PARK ŠUME ŠUBIĆEVAC / Šibenčani jednodušno podržali projekt pretvaranja Šubićevca u gradski park. Radovi su započeli 3. veljače 1924.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Park šuma Šubićevac slavi 100-ti rođendan. Njeno oplemenjivanje, sadnja novih stabala i uređenje započeli su na današnji dan 3. veljače 1924. godine. Tog dana članovi Jugoslavenskog lovačkog društva Šibenik dali su prvu od obećanih stotinu dragovoljnih nadnica te započeli s pripremama za sadnju stabala i uredili prve metre pješačkih staza. Lovci su akciju pretvaranja Šubićevca u gradski park započeli osam dana prije složbene utemeljiteljske skupštine društva „Šubiućevac” koja je održana 10. veljače 1924 godine. Utemeljiteljsku skupštinu „Šubićevca” otvorio je i vodio gradonačelnik Šibenika Ante Blažević, a za prvog predsjednika izabran je dr. Ljubomir Montana. Budući da su osnivači društva „Šubićevac” objavili da će glavna zadaća i smisao postojanja tog društva biti pretvaranje Šubićevca u gradski park, mnogi su Šibenčani te članovi gotovo svih sportskih i kulturnih društva iskazali želju i volju odmah započeti s radovima. Podrška uređenju Šubićevca bila je jednodušna, a prvi su na posao prionuli članovi lovačkog društva ne čekajući službeni početak radova. Nakon lovaca na uređenju staza i pripremama za sadnju drveća prije osnivačke skupštine društva „Šubićevac” radile su članice Ženske zadruge te veslači i plivači Pomorskog kluba „Krka”.

28. kolovoza 2014.
Građani Šibenika uskoro će dobiti uređeno mjesto za šetnju i odmor u samom gradu;  započinju radovi na uređenju park šume Šubićevac koja je trenutno zapuštena i nepristupačna.
Projektom uređenja planirano je sveobuhvatno uređenje park šume, od čišćenja do postavljanja sjedećih elemenata i betonske galanterije. Zajedno s ravnateljicom Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim područjima Šibensko-kninske županije Anitom Babačić Ajduk, park šumu Šubićevac obišao je i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.
-Kao što smo i obećali na jednom od naših hodajućih kolegija, počinjemo se baviti park šumom Šubićevac, njezinim donjim dijelom s dječjim igralištima, ali i ovim, sjevernijim dijelom; šetnicom s vidikovcem.  Ovaj je prostor, u svom standardom maniru, Šibenik zaboravio i devastirao, a mi mu sada pokušavamo vratiti izvorni oblik. Iako cijeli život živim u ovom gradu, i sam sam prvi put na šetnici, što govori koliko svi zajedno držimo do onoga što imamo. Siguran sam da će po završetku radova naši sugrađani vidjeti kakva je ovo blagodat i kakve potencijale Šibenik ima; od šetnica, vidikovaca, kulturno-povijesnih spomenika u staroj gradskoj jezgri do zaleđa i nacionalnih parkova, - kazao je gradonačelnik.
Građevinski radovi obuhvatit će  uklanjanje drveća i grmlja, uređenje staze te sanaciju razbijenih betonskih stuba. Na betonske klupe postavit će se podloga za sjedenje, a sukladno potrebama izradit će se i postaviti nove klupe. Ovaj će se prostor  postati mjesto relaksacije, a uredit će se  na način  da bude dostupan građanima i da se istovremeno uklopi u sliku urednog i lijepog Šibenika kakav želimo. Za uređenje park šume Šubićevac Grad Šibenik je iz proračuna izdvojio 321.677,79 kuna, a radove u trajanju od mjesec dana izvest će tvrtka Čigra Kop Šibenik.

 

Iz kategorije: Spomenar