Datum objave: 24. Ožujak 2024

SPOMENAR / Šestorica Šibenčana izgubila sudski spor protiv majmuna koji ih je napao i ozlijedio. Sud je ocijenio da je majmun bio u pravu i da ih je napao u samoobrani.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šestorica Šibenčana koja su podnijela tužbu protiv majmuna, čimpanze koji ih je napao i ozlijedio, te tražila novčanu odštetu za pretrpljeni strah, izgubila su sudski spor. Majmun je oslobođen svake krivice, a tužitelji će morati podmiriti sudske troškove i nadoknaditi majmunu zaradu koju je izgubio jer za trajanja suđenja nije mogao nastupati.
Šestorica građana Šibenika došla su vidjeti program putujuće menažerije koja je gostovala na Poljani. U šatoru je bilo puno raznih zanimljivih i zabavnih atrakcija među kojima je najviše publike privlačilo nekoliko majmuna različitih vrsta. Među majmunima bila je i čimpanza koja je u jednom trenutku uz jezive krike nasrnula na gledatelje i pri tome noktima i zubima njih ozlijedila spomenutu šestoricu. Oni su majmuna prijavili policiji, a potom su protiv njega podnijeli i tužbu s odštetnim zahtjevom. Općinski sud je međutim odbacio njihovu tužbu i oslobodio majmuna svake odgovornosti. U obrazloženju presude navedeno je da je majmun postao agresivan zato što je bio iznerviran prekomjernim provokacijama i zadirkivanjem te je postupao u samoobrani.
-Majmunarije koje su s njim izvodili oni koje je ozlijedio – kaže se u presudi - ne bi mogao podnijeti ni čovjek dobrih živaca.
Sud je odbacio i prijava od majmuna ogrebenog Šibenčanina koji nije sudjelovao u provociranju majmuna zato što po mišljenju suca, nije stao u majmunovu obranu nego se zabavljao gledajući kako on trpi zadirkivanja i provokacije.

Šibenik, 1926.

 

Iz kategorije: Spomenar