Datum objave: 25. Studeni 2022

PRAVILNO ODLAŽITE OTPAD I POKRENITE PROMJENE! Donosimo uputstva o tome kako odlagati komunalni otpad i odgovorno se ponašati prema okolišu

Diana Ferić
Diana Ferić

Otpad koji nastaje u kućanstvu obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, biootpad, tekstil, otpadni papir i karton, otpad od plastike, stakla i metala (ambalaža i sitni predmeti).

 

Pokrenimo pozitivne promjene ispravnim odlaganjem otpada!

U žuti spremnik za plastiku možete ispravno odložiti:

Plastičnu ambalažu od sokova, ulja, kozmetike, mlijeka i jogurta, deterdženta, tetrapak ambalaže, plastične čepove, PVC vrećice.

U plavi spremnik za papir i karton možete ispravno odložiti:

Novine, časopise, kataloge, kartonske kutije, iskorišteni papir, knjige, bilježnice, te papirnate vrećice.

U zeleni spremnik za staklo možete ispravno odložiti:

Staklenu ambalažu od sokova i prehrambenih proizvoda.

U sivi spremnik za metal možete ispravno odložiti:

Metalnu ambalažu - limenke i čepove, konzerve, manje dijelove metalnih konstrukcija.

Prije samog odlaganja plastičnu i staklenu ambalažu je potrebno isprati i očistiti.

"Zeleni otoci" su postavljeni s ciljem kako bi svojim korisnicima omogućili još učinkovitije pravilno razvrstavanje otpada.

U smeđi spremnik za tekstil možete ispravno odložiti:

Odjeću, ručnike, posteljinu, zavjese, šešire i kape, torbe i krpene igračke, ostali tekstilni otpad.

Većina tekstilnog otpada potječe iz domaćinstva, ali ipak se tekstilni otpad pojavljuje i u procesima tvorničke proizvodnje vlakana, proizvodnje odjeće te u prodajnoj industriji.

Potrebni koraci u procesu reciklaže tekstila uključuju donaciju, sakupljanje, sortiranje i preradu tekstila, te naknadni prijevoz krajnjim korisnicima odjeće i drugih recikliranih materijala.

Tekstil predstavlja ogroman problem na odlagalištima budući da se sintetički proizvodi ne razlažu. Vuneni odjevni predmeti razlažu se, ali proizvode metan koji pridonosi globalnom zagrijavanju. Prirodna vlakana mogu na odlagalištu trajati stotinama godina dok se ne raspadnu, oni mogu oslobađati metan i CO2 u atmosferu, te mogu otpustiti toksične supstance u podzemne vode i okolne površine.

Većina otpadnog tekstila se trenutno prikuplja preko dobrotvornih udruga i sličnih organizacija, ovim putem pozivamo naše korisnike da otpadni tekstil odlože u spremnike predviđene za isto.

Iskoristite uslugu Zelenog grada Šibenik

Nažalost, sve više se susrećemo s nelegalnim odlagalištima otpada te upravo zato apeliramo na građane da koriste našu uslugu odvoza glomaznog otpada s kućnog praga. Svaki naš korisnik ima pravo jednom godišnje na odvoz do 3m3 glomaznog otpada s kućnog praga bez naknade. Postupak podnošenje zahtjeva za odvoz glomaznog otpada je jednostavan, potrebno je nazvati nas na telefon 022/332-325 ili preko naše web stranice podnijeti eZahtjev, te tako spriječite stvaranje nelegalnih odlagališta u prirodi, na zelenim i javnim površinama Grada Šibenika i Općine Bilice!

 

U glomazni otpad spada puno toga, a kako bi bili sigurni što točno, popis predmeta i stvari koje se smatraju glomaznim komunalnim otpadom su:

 

  • Kupaonska oprema: kada, tuš kada, kada za djecu, kupaonski ormar i police, zavjesa ili pregrada za tuš ili kadu, nosač zavjese, umivaonik, toalet i bide (školjka i daska), slavina za vodu, nosač tuša i crijevo za tuš, stalak za ručnike, ogledalo. Glomazni otpad je i dječja oprema: krevet za dijete, stolica i hodalica za dijete, veće igračke, dječja kolica i auto sjedalica za dijete, kao i podne obloge: tepih, laminat, linoleum, parket, krzno i slično.

  • Od namještaja u glomazni otpad spadaju: ormar, komoda, ladičar, vitrina, noćni ormarić, police, stolovi, stolica, klupa, barska stolica, zidni/stolni sat većih dimenzija, daska od uzglavlja kreveta, stalak, fotelja, naslonjač, krevet, tabure, madrac, nadmadrac, podnica kreveta, okvir za sliku većih dimenzija, prozorske zaštitne rešetke i grilje i sobne pregrade. Od kuhinjske opreme u glomazni otpad spadaju kuhinjski elementi, sudoper, radna površina i šank.

  • Što se tiče vrtne opreme, u glomazni otpad spadaju: ograda i vrata, vrtni namještaj, vrtni alat, sjenica za vrt (rastavljena na dijelove dimenzija pogodnih za prijevoz), drvo (izrezano na dimenzije pogodne za prijevoz), posuda (za npr. cvijeće) i postolje većih dimenzija, vrtni ukrasi većih dimenzija, vrtna klupa, crijevo za vodu, oprema za razvođenje vode te posude za zalijevanje bilja, ljuljačka, suncobran i stalak za suncobran.

  • Ostali glomazni otpad su: rolete, žaluzine, tende, ljestve i samostojeće stepenice, zavjese i nosači zavjesa, vrata, staklo (okno), prozor, prozorski okvir, invalidska kolica, dekorativni predmeti većih dimenzija, oprema za kućne ljubimce većih dimenzija (akvarij, žičani kavez), sprave za vježbanje (bicikl, daska za jedrenje, kajak, kanu i slično), radijator, kante i posude većih dimenzija, tapete, daska za glačanje, okvir za sušenje rublja.

 

Ne bacajte otpad u prirodu! Krupni (glomazni), električni i elektronički otpad, te ostali navedeni otpad možete ispravno zbrinuti bez naknade i na reciklažnom dvorištu Bikarac d.o.o., Donje Polje bb, radno vrijeme od 7:00 h do 17:00 h.

Ispravnim odvajanjem komunalnog otpada u kućanstvu postižu se sljedeći ciljevi:

  • Smanjuje se volumen odnosno količina miješanog komunalnog otpada na odlagalištu

  • Smanjuje se potrošnja energije i vode

  • Izbjegava se moguće zagađenje okoliša

  • Smanjuju se štetne emisije koje su posljedica truljenja prirodnih materijala

  • Smanjuje se količina pesticida koji se koriste kod proizvodnje novih sirovina

Želimo potaknuti naše sugrađane da vode brigu o okolišu, te pravilnom, odgovornom odvajanju i odlaganju otpada! (PR)

Iz kategorije: Sponozirani članci

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3