Datum objave: 24. Kolovoz 2023

DOBRO JE ZNATI : Pet stvari koje mogu pokvariti vaš veliki dobitak na lotu

Diana Ferić
Diana Ferić

Osvojiti jackpot na lotu je izuzetno teško, a čak i ako u tome uspijete, ništa ne garantira da ćete nakon toga biti sretni i ispunjeni. Mnogo je toga što još može poći po krivu, a mi izdvajamo pet stvari na koje morate paziti, kako vam ne bi pokvarile veselje.

Loto je već desetljećima izuzetno popularan u Hrvatsku, a i diljem svijeta. U Americi su na njemu već isplaćeni dobici veći od milijardu dolara, a u Europi smo samo u 2023. godini imali tri dobitnika koji su na račun spremili čak 120 milijuna eura.

Bilo da igrate talijanski Superenalotto online ili možda Eurojackpot, dobitak je ogroman ako pogodite sve izvučene brojeve. Da se to ostvari šanse su vam jedan naprema stotinjak milijuna, što zvuči pesimistično. Međutim, svakog tjedna lutrijske igre svejedno stvore barem nekoliko milijunaša.

Ipak, pogađanje dobitne kombinacije nije trenutak kada sve postaje lako u vašem životu. Još uvijek postoje neki scenariji koji bi vam mogli pokvariti veselje, a mi ih ovdje za vas izdvajamo.

Gubitak listića

Rasplet koji se uglavnom javlja samo u filmovima, ali je noćna mora svakog dobitnika na lotu. Naime, u slučaju da uplaćujete kombinaciju u fizičkoj poslovnici, bit će vam potreban papirnati listić kao dokaz da ste zaista vi sretni dobitnik jackpot nagrade.

To znači da ostajete bez svega ako izgubite listić ili vam ga netko ukrade, zbog čega slavlje može početi tek kad gurnete dokaz o postojanju vaše kombinacije preko šaltera. Gubitak listića bi bio stvarno tragedija nakon pogađanja svih izvučenih brojeva. No, u današnje vrijeme možete igrati na Internetu i tako u potpunosti izbjeći ovakav scenarij.

Komplikacije oko isplate

Drugi problem kod podizanja jackpot dobitka su komplikacije oko isplate vašeg novca. Pa će vam neke lutrije ponuditi da vam plaćaju određenu svotu svaki mjesec u sljedećih 20 ili 30 godina, umjesto da vam odmah isplate kompletan iznos.

Porez na vaš milijunski dobitak također bi vas mogao šokirati, a ako ste uplatili listić kod lutrije koja nije vjerodostojna, možda ćete osvojeni novac morati tražiti na sudu. Uglavnom, tek kad se novac nađe na vašem računu možete reći da ste zaista sretan dobitnik.

Dijeljenje zarade s drugima

Jednom kad shvatite da ste pogodili sve izvučene brojeve, pokvariti vam veselje može i činjenica da niste jedini koji su u tome uspjeli. Koliko god bilo teško pogoditi savršenu kombinaciju, znalo se dogoditi da više igrača to napravi u istom kolu.

Pa je tako glavna nagrada na Eurojackpotu jednom podijeljena između čak pet igrača. Svi su zaradili milijune, no ipak manje nego što su očekivali. Zato se preporučuje igranje brojeva koji nisu popularni, kako biste bili jedini koji na kraju uzima novac. Izbjegavajte tipovanje na datume, kao i na brojeve poredane u stupcu jedan ispod drugog. To rade i drugi.

Histerija obitelji i poznanika

Što se događa ako osvojite jackpot i to svima otkrijete? To definitivno nije dobra ideja, jer nitko vas više neće gledati na isti način. Možete očekivati histeriju obitelji, prijatelja i poznanika, kao i mnoge koji smatraju da ste sada dužni pokloniti im ili posuditi novac.

Pritisak okoline zna ići toliko daleko da ćete poželjeti odseliti se u drugu zemlju. Tu su naravno i kriminalci koji će vas posjetiti čim saznaju da kod vas stanuju milijuni, zbog čega se zaista jedino isplati biti anoniman dobitnik. Što manje ljudi zna, tim bolje.

Gubitak samokontrole

Znamo da su šanse za dobitak na lotu male pa kad unatoč tome dođete do velike isplate, osjećat ćete se nedodirljivo. Međutim, istina je da novac može otići jednako kao što je i došao, čak i ako se radi o milijunskom iznosu.

Dovoljno je da počnete kupovati jahte i sportske automobile te ulagati u nerazumne investicije, kako bi vaš loto zgoditak u potpunosti nestao. Pokopati vas mogu i nekretnine sa suludo skupim režijama pa i nekontrolirano uživanje u niskim strastima. Čak i ako vaša potrošnja bude koliko toliko racionalna, ako resurse usmjerite u nezdrave navike, radost će svejedno biti kratkog vijeka.

U svakom slučaju, sretan dobitnik na lotu je onaj koji je uspješno isplatio svoju zaradu i pritom ostao anoniman. Također, sretan i zadovoljan može biti samo onaj koji uvijek ima kontrolu nad svojom novčanom potrošnjom i ne odaje se onim navikama koje katkad idu uz život na visokoj nozi, a ugrožavaju ljudsko zdravlje...

Iz kategorije: Sponozirani članci