Datum objave: 05. Studeni 2013

Murterini uz pomoć Nizozemske rade na projektu zadržavanja mladih na otoku

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt Empowerment Lab, na kojem su proteklih pet mjeseci u Murteru radili Općina Murter-Kornati i Udruga Feniks za ljudski razvoj i inovativne akcije te Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske koje je osiguralo novac, predstavljen je jučer u Murteru. Nazočna je bila i Stella Roner Grubačić, veleposlanica Nizozemske u Hrvatskoj koja na kraju nije krila oduševljenje onim što je vidjela i čula, te se vrlo rado fotografirala sa svim sudionicima tog projekta.

Cilj projekta Empowerment Lab je osnaživanje mladih članova lokalne zajednice Murtera kao potencijalno najsnažnijih lokalnih nositelja promjena za proces inovacija u cjelokupnoj turističkoj ponudi . Kroz osmišljavanje poduzetničkih ideja koje bi se temeljile na lokalnoj tradiciji i lokalnim posebnostima te njihovu provedbu pružili bi dodatne autohtone doživljaje turistima i u izvansezoni, a sebi bi osigurali radno mjesto. „Željeli smo aktivirati mlade ljude, sudionike projekta, da svojim vlastitim angažmanom stvore prilike za zaposlenje i osmišljavanje lokalnog održivog poduzetništva i tako stvore mogućnosti za ostanak na otoku.", ističe Irena Ateljević stručna voditeljica projekta.

Vještine i znanja za pokretanje i realizaciju takvih projekata 11 mladih Murterina stjecali su u pet radionica primjenom suvremenih metoda poslovnog modeliranja i planiranja te na studijskom putovanju u Češku.

Sve što su napravili prikazali su jučer vizualno-akustičnom prezentacijom, ali i domaćim proizvodi koje su sami izradili - džemove, kolače, rakije.

Empowerment Lab nije jedini projekt Udruga Feniks za ljudski razvoj i inovativne akcije iz Murtera. U Murteru ju je 2011. godine osnovala dr. sc. Irena Ateljević, sveučilišna profesorica, porijeklom Murterka, s bogatim svjetskim znanstvenim i praktičnim iskustvom rada na projektima održivog razvoja. Njihov cilj je osnivanje Centra za ljudski razvoj i inovativne akcije Phoenix Arbore u Murteru, na brdu Raduč, u nekadašnjem vojnom kompleksu. Planiraju otvoriti istraživački centar, kampusa i laboratorija za društvene inovacije u kojem će se stjecati znanja za održivi razvoj, poduzetništvo, inovacije i osobni razvoja . Taj je Centar dobio podršku Ministarstva turizma, Općine Murter- Kornati, ali i priznanje Vijeća Europe kao najbolji inovativni i poticajni projekt  u konkurenciji 40 europskih obalnih gradova. To bi trebao biti temelj za razvoj inovativnog, održivog i transmodernog turizma na otoku Murteru.

FOTO:Sanja Lydia Kulušić
 

Iz kategorije: Sport