Datum objave: 28. Lipanj 2016

Posade tradicionalne regate Civitanova - Šibenik na putu prema Krešimirovom gradu

Šibenik News
Šibenik News

Međunarodna jedriličarska regata Civitanova - Šibenik, spoj dvaju gradova prijatelja s obje strane Jadranskog mora, starta s talijanske obale, a u regati zasad sudjeluje 27 posada od čega su tek dvije šibenske, 24 jedre pod talijanskom zastavom, a jedna pripada bračnom paru iz San Marina koji je izrazio želju za sudjelovanjem u tradicionalnoj regati koja se ovog srpnja održava 16. put.

 

Prijave su još otvorene pa je moguće da do starata regate broj sudionika od zasad oko 180 članova posada naraste.

 

Predstavnici Krešimirovog grada su posada Grada Šibenika i posada JK Val. Regata duga sto milja kreće u 14 sati, u četvrtak, 30. lipnja, iz Civitanove, a u Šibeniku su u petak, 1. lipnja, sredinom dana.

 

Osim dočeka na šibenskoj rivi, za sudionike regate bit će priređena gala večera i dodjela medalja i pehara ispred hotela Jadran u večernjim satima, a istovremeno bit će upriličena i modna revija nakita talijanskog proizvođača, ujedno sponzora večere. Također, pojedini sudionici regate na poklon će dobiti i prigodne zastavice koje su izradila djeca  pod vodstvom Zdenke Bilušić u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala.

 

- Imat ćemo tu čast da pokažemo prijateljima iz Italije čarobnu tvrđavu Barone i tamo ćemo imati, zahvaljujući angažmanu JK Val i Gradu Šibeniku, gradeladu koju inače imamo svake godine. S obzirom da je Italija prošla dalje, gledat ćemo i utakmicu, tako ako čujete galamu tu večer, to smo mi gore na Baroneu - poručila je Maria RIta Rando Baranović, predstavnica talijanskog Generalnog Konzulata u Rijeci za Šibensko-kninsku županiju.

 

Valja spomenuti kako je Šibenik zadnjih godina izgubio domaćinstvo starta regate s obzirom da je sve manje prijavljenih posada sudionika regate koji dolaze iz Šibenika, županije i ostatka Hrvatske. 

 

- Ne možemo skupiti kritičnu brojku brodova s ove strane i jednostavno recesija i sve ostalo previše je za naše posade pa nas ove godine ima duplo manje nego lani. Vidim, s druge strane, da broj talijanskih brodova raste što nije zanemarivo - kazao je potpredsjednik JK Val, Denis Marinov. 

 

Sto milja duga regata preko Jadrana je, navodi Marinov, relativno zahtjevna, traži svoje, ali mnogi još uvijek od nje ne odustaju, a bogat popratni program koji pripremaju u Šibenikuk kao i sama privlačnost grada jedan je od dovoljnih razloga da se Jadransko more preplovi s guštom i što prije. 

 

 

Iz kategorije: Sport