Datum objave: 15. Srpanj 2016

To mogu samo najveći: Dario Šarić odrekao se milijuna da što prije zaigra na NBA parketu

Šibenik News
Šibenik News

Dario Šarić, 22-godišnji Šibenčanin, dočekan je u zračnoj luci u Philadelphiji kao prava zvijezda. Dok u četvrtak popodne nije stigao u taj grad na Istočnoj obali, mnogi navijači Sixersa nisu vjerovali kako će mladi Hrvat postati njihov novi igrač. Započela je era Darija Šarića u NBA-u.

 

Iščekivanje navijača te naravno čelnih ljudi Philadelphia 76ersa traje još od ljeta 2014. kada je 209 cm visoki Dario Šarić izabran kao 12. na NBA draftu. Iako ga je originalno izabrala momčad Orlando Magic odmah je u uobičajenim zamjenama poslan u Philadelphiju. Međutim, nekoliko dana uoči NBA drafta Šarić je potpisao ugovor za tursku momčad Anadolu Efes i tada je postalo jasno kako će ga Sixersi, u posljednje dvije sezone najgora momčad u ligi, morati čekati.

 

Nekoliko dana nakon što je kao MVP predvodio hrvatsku reprezentaciju do plasmana na Olimpijske igre u Rio de Janeiro 22-godišnji Šarić uputio se u Philadelphiju gdje ga čeka novački ugovor.

 

'Sretan sam što su iza mene dvije sezone u Turskoj i spreman sam za NBA. Dao sam obećanje ljudima u Sixersima, a ja držim do svoje riječi', kazao je nedavno Šarić kojem su po dolasku u SAD navijači dobacivali kako od njega puno očekuju (Dobrodošao! Igraj čvrsto!). Ipak je iz pravog košarkaškog grada kao što je Šibenik, gdje je napravio prve košarkaške korake, stigao u pravu američku košarkašku meku, grad u kojem su rođeni velikani kao što su Wilt Chamberlain, Earl Monroe, Kobe Bryant, Rasheed Wallace i drugi…

 

'Nakon NBA drafta 2014., prvi sam puta ovdje. Drago mi je da sam održao obećanje', kazao je Šarić okupljenim novinarima u zračnoj luci u Philadelphiji. 'Ovo se zaista događa’ ili 'Stigao je!' – samo su neki od napisa na društvenim mrežama kada se Šarić napokon pojavio u Philadelphiji. 

 

Na pitanje kakav se doprinos može očekivati s njegove strane te kako to da se odrekao velikog novca rekao je:

- To je zaista teško reći. Međutim, ono što sam naučio u košarci jest činjenica kako je tzv. kemija najvažnija! Ako je pronađemo u Sixersima tada možemo napraviti velike stvari. Meni je najvažnija moja riječ i ono što sam obećao, a to je da ću nakon dvije godine stići ovdje. Sretan sam što sam stigao i što se pridružujem momčadi. Pokušat ću razveseliti ovaj grad.

 

Da je Šariću stalo do igranja u NBA-u, govori i podatak kako se odrekao desetak milijuna dolara koje bi sigurno dobio samo da je pričekao do ljeta 2017. kada bi mogao slobodno pregovarati oko svojih uvjeta (prošle bi potrebne tri godine od NBA drafta, op. a.). Ovako će Šarić u prvoj sezoni imati plaću 1,9 milijuna, u drugoj dva milijuna, a u trećoj sezoni 2,1 milijun dolara. Ako odradi sve četiri godine rookie ugovora Šarić će zaraditi oko 10,4 milijuna dolara...

 

S obzirom na to da je riječ o bruto iznosu (porez je oko 40 posto) ispada kako će zarađivati puno manje nego je mogao u Europi. Dodajmo tome kako će Šarić dio plaće morati odvojiti i za plaćanje odštete Anadolu Efesu koji je za njega dobio milijun eura od čega malo više od polovice tj. 650.000 dolara, prema pravilima lige, plaća klub (Philadelphia 76ers), a ostatak igrač. Zbog njegove odluke da se odrekne velikog novca neki su američki novinari ostali u čudu, a samim time Šarić je ubrzo narastao u očima navijača.

 

Da je pričekao još jednu sezonu, u kojoj bi vjerojatno bio još bolji i učinkovitiji, predviđa se kako bi u ljeto 2017. potpisao ugovor po kojem bi zarađivao između pet i sedam milijuna dolara po sezoni. Međutim, slično je bilo davne 1989., kada se njegov sugrađanin Dražen Petrović odrekao milijuna u Madridu kako bi se okušao u najjačoj ligi svijeta. To mogu samo Šibenčani, rođeni pobjednici!

 

Izvor: Tportal

Iz kategorije: Sport