Datum objave: 20. Srpanj 2018

Imamo još razloga za slavlje: Hrvatski vaterpolisti ušli u četvrtfinale na europskom prvenstvu

Diana Ferić
Diana Ferić

Hrvatska je u četvrtfinalu EP u Barceloni! Uvjerljivom pobjedom, a nadasve sjajnom igrom protiv Grčke, Barakude su osvojile prvo mjesto u skupini C, a to znači i izravan ulazak u najboljih 8 u Barceloni.

 

Nakon skoro pa tjedan dana boravka na Europskom prvenstvu, konačno jedna jaka utakmica Hrvatske odnosno dostojan suparnik za vrhunski, izjednačen, visokokvalitetan vaterpolo. Susret koji istina nije nti za medalju, niti je u tzv. nokaut etapi, ali protiv dobro posložene momčadi trenera Vlachosa. Početak, sjajan! Kako napadački, tako obrambeno. Dan prije utakmice je izbornik Tucak spominjao kako mu obrana poprima željene obrise. Pa, ono iz prvih 8 minuta nije bilo samo "poprimanje obrisa". Ono nam se sviđalo. Ukočeni grčki centri, sjajna pokretljiva obrana, a posebno dobra s igračem manje. Što i prođe, a nije prolazilo puno jer nije bilo 'rupa', tu je Bijač. U napadu pak, gotovo pa savršeno. U prva tri napada, 2 gola i vratnica. Baš šteta za tu Vukičevićevu vratnicu kod 2:0, dobar šut s vanjske pozicije. No, prije toga su dvije lopte, u prva dva napada završila u Flegkasovoj mreži. Prvo Xavi Garcia u zadnjoj sekundi napada, malo i sa srećom jer se lopta odbila od vratnice u vratareva leđa, pa u gol. U drugom golu, opet Garcia ima prste. Sjajan asist s igračem više za Lončara koji je izbačaj i zaradio.

 

Grci su prvi pogodak postigli tek u prvoj minuti druge dionice i to tek iz 4. napada s igračem više (Dervisis, sa srednjeg vanjskog). Bilo je to za 2:1, nakon čega slijedi 'odljepljivanje' Barakuda. Prvo Vukičević koji postaje, kao što već napisasmo, naš snajperist iz vanjskog reda, pa potom sjajni Xavi Garcia i to iz kontre! Lagan pogodak, ono što dvostruko gotovo pa vrijedi nakon sjajnog obrambenog učinka Ivana Buljubašića. Naš Xavi Garcia je nakon dvije četvrtine imao učinak 2 gola, 2 asista, blokadu. Genijalno! Baš kao i cijela obrana, ma u biti igra Barakuda. U prve dvije dionice imali smo i gol iz kontre i perfektnu realizaciju igrača više (4-5) i jako dobro branjenje s čovjekom manje u bazenu (3-6). Učinili smo malčice i Grke nervoznim. Najbitnije, držali su ih naši vaterpolisti na odstojanju od tri gola. Jesu 'spuštali' Grci u tri navrata na dva pogotka minusa, ali niže od toga, nije išlo. Centri su radili sjajan posao na 2 metra s ukupno 5 izbačaja. Grčki pak centri, a to je jedna od najjačih strana ove momčadi (Mourikis i Kolomvos, te i dodatni Nikolaidis) nisu bili za vidjeti. Velika pobjeda hrvatske obrane, Macana, Buljubašića, Bušlje.

 

Početak treće dionice Šetka u pravom trenutku poslužen, ne može ne vidjeti kako mu se razmaknula grčka obrana pred njim. Desni Flegkasov kut nepokriven, a Šetka suviše iskusan da to ne bi iskoristio. Gol za 8:4, 4 razlike... to je možda i presudan trenutak, ma koliko do kraja tada još bilo puno. U biti, možda bi doista i bilo da nam nije malo stao igrač više. Četiri takva uzastopna napada nisu završila golom, ali rezultat, uvjerljivo hrvatsko vodstvo nije svemu unatoč bilo ugroženo. Štoviše, u zadnjim sekundama treće četvrtine je sve blo odlučeno. I to košarkaškim zakucavanjem. Igrač više, lopta na desnom krilu kod Garcije, visoki 'centaršut' i onda baš kao u košarci, na drugoj vratnici Maca zakucava! Za 10:5!! Pet razlike uoči zadnje četvrtine, to više ni Grci koji su solidni ne mogu stići. Mirni smo sada do utorka!

Iz kategorije: Sport