Datum objave: 17. Srpanj 2020

Zašto je odlazak iz Šibenika Tomislava i Zvonimira Ivišića, maloljetnih darovitih košarkaša, nacionalno važna (ne samo sportska) vijest?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Tomislavi Ivišić (215 cm) i Zvonimir Ivišić (216 cm), igrači KK "Šibenka", daroviti tići ponikli u Školi košarke "Dražen Petrović" odlaze iz Šibenika i Hrvatske. Postaju članovi "Studentskog centra" iz Podgorice, razvojnog kluba crnogorske "Budućnost". Ta vijest o odlasku braće Ivišić (u kolovozu će napuniti 17 godina) iz Šibenika dobila je naglašen nacionalni značaj što je neupućenima neobično jer riječ je o dvojici simpatičnih visokih klinaca koji sportsku karijeru jedva da su  započeli. U čemu je problem? Zar i prije košarkaši i drugi sportaši  nisu odlazili iz Šibenika u druge klubove i iz Hrvatske u inozemstvo? Da ali odlazak braće Ivišić ima drugu dimenziju jer otkriva neveselu i ne baš optimističnu sliku hrvatske košarkaške (a samim tim i općenito sportske) stvarnosti. Naime ni Šibenik ni Hrvatska tako darovitim mladim košarkašima s izvrsnim tjelesnim predispozicijama kakva su braća Ivišić, zapravo ne mogu ponuditi ono što im u ovom trenutku nude drugi, u konkretnom slučaju Crna Gora. Hrvatski klubovi jednostavno nisu dovoljno financijski i organizacijski jaki ne da ne bi mogli razvijati i stvoriti vrhunske košarkaše, nego da bi  uopće mogli doći do izražaja u tom važnom sportskom segmentu čak i u konkurenciji sa sportski manje afirmiranim i uspješnim zemljama koje u sport ulažu daleko više i pristupaju mu neusporedivo ozbiljnije shvaćajući njegov značaj pa i gospodarsku važnost.


Šibenik je gotovo lakmus nacionalnog stanja jer ni on ne koristi svoje komparativne prednosti za stvaranje sinergije sporta, gospodarstva i obrazovanja. U takvim okolnostima Škola košarke "Dražen Petrović" koja radi sjajno i spada u red ponajboljih nacionalnih sportskih institucija koje generiraju nove naraštaje vrsnih sportaša, zapravo trči mrtvu trku sa slijepim, anemičnim i ipak maćehinskim sustavom. Odgovor će vjerojatno biti da lokalna politika takvim pogonima kao što je Škola košarke "Dražen Petrović" daje možda čak i više nego što može u okvirima svojim mogućnosti, ali to nije pravi odgovor jer rješenje nije kapanje novčane potpore iz proračunske sise, nego u stvaranju sustava koji će (posebno kada je o košarki riječ) pretvoriti Šibenik u ono što je on već odavno trebao biti; nacionalni i europski košarkaški centar u kojem se nadarene djevojčice i dječaci uz školu i studij, pretvaraju u vrhunske sportaše, a da to Šibenik zna i može, nema nikakve sumnje.  

Iz kategorije: Sport