Datum objave: 01. Listopad 2021

USPJEH /Svakodnevnim treninzima u gotovo nemogućim uvjetima 18 -godišnji Šibenčanin Teo Kalogjera postao je prvi Hrvat svjetski pobjednik u powerliftingu

Diana Ferić
Diana Ferić

Mladi Šibenčanin Teo Kalogjera, koji je tek navršio 18 godina postao je prije nekoliko dana svjetski  prvak u powerliftingu za kadete na Svjetskom prvenstvu održanom u Švedskoj. Ta  za hrvatski powerlifting odlična  vijest gotovo kao nevjerojatna odjeknula najprije u njegovom matičnom  Powerlifting klubu  Šibenik jer je taj klub  prvi klub u Hrvatskoj i Šibenik je prvi grad sa zlatnom medaljom u powerliftingu.

 “O ovom danu pričat će se još dugo. Danas je veliki dan za Hrvatski powerlifting, stiglo nam je prvo zlato u povijesti ovog sporta. Šibenčanin Kalogjera je u čučnju podigao 220 kg, bench pressu 170 kg, mrtvom dizanju 255 kg. Natjecao se u kategoriji kadeti do 74 kg. Postavio je i svjetski rekord u bench pressu i totalu. Kalogjera je osvojio još tri medalje za svaku disciplinu zasebno. Zlatom se je okitio u bench pressu, srebrom u čučnju i broncom u mrtvom dizanju”, napisali sun a stranici Hrvatskog powerlifting  saveza, a  ni njegov klupski kolega Goran Šimić nije krio oduševljenje.
“Ovo nije MOGUĆE... Teo Kalogjera je SVJETSKI PRVAK U POWERLIFTINGU, prvo zlato u povijesti hrvatskog powerliftinga i svjetski rekord u benchpressu i totalu do 74, kadet...Bravo mali, ovo je ČUDOOO... Najbolji kadet od svih kategorija... U šupi, bez klime i grijanja, na betonu s nedostatkom opreme.. Krvavo zasluženo, dok se njegova generacija zabavlja, on trenira ko konj... Čudo...', napisao je  na svom Facebook profile.
 
Manje je poznato da je  Teo najprije trenirao nogomet I to s 12 godina  u školi Joso Bego s 12 godina . Već je tada, kažu njegovi poznanici,  pokazivao veliki fanatizam i stalnu želju da bude najbolji. Igrao je beka i   kada je imao 14 godina za njega su se počeli zanimati  neki nogometni menadžeri.  Kada je prešao u HNK Šibenik  pomalo se razočarao u način selekcije igrača pa je napustio nogomet I odlučio se okušati u nekom pojedinačnom sportu.
 Brzo je našao novu ljubav u Powerlifting klubu Šibenik i sa 16 godina   počeo je dizati više nego dvostruke težine od svojih vršnjaka. 
Uvjeti za treniranje su bili jako loši. Zahvaljujući entuzijastima iz tog  kluba, provizorno su uredili jednu prizemnu prostoriju na Vidicima koja je  bez grijanja vode, sanitarnog čvora, a kamoli tuša. 
“Ovaj Teov odličan rezultat   je plod njegovog doslovno  svakodnevnog boravka u teretani od najmanje dva sata. I tako je bilo dvije godine. Na dva državna prvenstva u kojima je pomeo konkurenciju, primijećen je od strane Hrvatskog powerlifting saveza, te je išao na ovo svjetsko prvenstvo kao jedini muški natjecatelj, u kojeg su se polagale najveće nade – i on ih je opravdao.”, ističu Teovi kolege.
Treba naglasiti da je prije desetak dana u Zagrebu na državnom prvenstvu dizao i veće težine od ovih na svjetskom prvenstvu,  ali  rekordi se priznaju samo ako su napravljeni na svjetskom ili kontinentalnom prvenstvu. Jedina prava konkurencija bio mu je mladi Kazahstanac, koji je ukupno završio na drugom mjestu. Osim (po disciplinama) jedne zlatne (170kg bench – novi svjetski rekord), jedne srebrne (220kg čučanj) i jedne brončane (255kg deadlift) medalje, osvojio je i ukupnu pobjedu od ukupno 645kg u sve tri discipline (također novi svjetski rekord. Isto tako osvojio je i posebnu nagradu kao najbolji natjecatelj svih težinskih kategorija mlađih juniora (on se natjecao u kategoriji od 67 do 74kg). 
Teo je svjestan da powelifting nije komercijalni sport i da samo najbolji mogu prosperirati.
Iz kategorije: Sport