Datum objave: 03. Lipanj 2011

Ragbi se vratio u Šibenik

Dora Žganjer
Dora Žganjer

Jajolika lopta zamijenila je okruglu – u Šibeniku se opet igra ragbi. Poziv „svim mladim, starim, debelim, mršavim, sporim i brzim Šibenčanima“ pojavio se nedavno na Facebooku i sportskim portalima, te ubrzo naišao na neočekivano dobar odaziv.
Mladi Šibenčanin Frane Koštan, zaljubljenik u ragbi, odlučio je pokušati nemoguće: među tradicionalno nogometno i eventualno košarkaški nastrojenim Šibenčanima, progurati ideju o, u ovim krajevima, relativno nepoznatom sportu.
I uspjelo je. Bilo iz znatiželje ili želje za razbibrigom, 20- ak entuzijasta okupilo se prošli tjedan na igralištu iza Policijske uprave u Mandalini i krenulo sa treninzima.
„Bio sam svjestan da će neki doći samo kako bi se sa strane rugali i govorili da „nema iz toga ništa“, ali odlučio sam pokušati jer znam da je ragbi nekad bio popularan u Šibeniku. Sudeći po odazivu ispada da interes postoji i danas“, kaže Frane koji je „nažicao“ teren i termine za trening dva puta tjedno, a stigao je i trener s nevjerojatnih pola stoljeća ragbijaškog iskustva. 
Nikica Carrara trenirati je počeo 1959. godine, igrao je u prvoj postavi legendarne splitske Nade, a s obzirom da je u mirovini, nije mu teško potegnuti iz Ražnja kod Rogoznice kako bi trenirao mlade momke.
„Lani sam proslavio 50 godišnjicu bavljenja ragbijem, tako da zaista znam prepoznati talent ako ga ima. A mogu reći da sam oduševljen, momci su odlični. Istina je kad kažu da ragbi može igrati svatko, a laž da se radi o grubom i nasilnom sportu s čestim i opasnim ozljedama“, kaže Carrara koji smatra da je najvažnije „nabiti“ kondiciju čime se anuliraju moguće povrede. 
Klub još nije službeno formiran, momci zasad igraju rekreativno, savladavaju pravila i tehniku, ali već tijekom ljeta planiraju sudjelovati na nekoliko turnira u Splitu, kako bi stekli i natjecateljsko iskustvo. Iako još nemaju dovoljno opreme ni adekvatan teren (dugoročni plan je oformiti zapušteno igralište u Zablaću koje bi služilo isključivo za ragbi treninge), bezrezervnu podršku dobili su od kolega iz Splita, sv. Filip i Jakova, Biograda i Zadra čiji su klubovi uskočili sa loptama, majicama i vrijednim savjetima.
Inače, u Šibeniku je postojao ragbi klub koji se ugasio prije desetak godina uglavnom zbog nedostatka sponzorskog novca i interesa, a novooformljeni ragbijaši vesele se drugoj šansi. 
Koštan i Carrara i dalje pozivaju sve zainteresirane, ponavljaju da dob i fizička sprema nisu uvjet, bitna je volja i hladna glava. „Ragbi se ne igra na snagu ili grubost. Postoji engleska izreka vezana za ragbi: Nogomet je gentlemenska igra kojom se bave huligani, a ragbi je huliganska igra kojom se bave gentlemeni“, zaključio je Carrara.
Stoga svi zainteresirani, bilo huligani ili gentlemeni, put pod noge u Mandalinu uvjeriti se da lopta nije baš uvijek okrugla.  
 

Iz kategorije: Sport