Datum objave: 13. Lipanj 2013

NP „KRKA“ Dostupne skoro sve ljepote i prirodna bogatstva rijeke Krke

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon poučno-pješačke staze Stinice – Roški slap – Oziđana pećina, najljepše šetnice u Hrvatskoj, j.u. NP „Krka“ izgradila vidikovce na Bilušića buku i Krnićima Gornjim te uredila stari vidikovac nad slapom Brljanom.                                                                                                                          

Javna ustanova “Nacionalni park Krka” sustavno radi stvaranju preducijeta za posjećivanje svih ljepota, atrakcija i prirodnih  znamenitosti rijeke Krke obuhvaćenih granica nacionalnog parka. Nakon atraktivne šetnice Stinice – Roški slap – Oziđana pećina koja se smatra jednom od najljepših pješačkih staza u Hrvatskoj, dovršeni su radovi na uređenju staza i vidikovaca na Bilušića buku i Krnićima Gornim, a uređen je i od ranije postojeći vidikovac s kojeg se pruža pogled na Brljansko jezero i slap Brljan. 

Vidikovci su napravljeni na prirodnim proširenjima kako bi ljudska intervencija u prirodi bila što manja. Pri uređenju korišteni su isključivo prirodni materijali poput drva i kamena. Bilušića buk, prvi slap u toku Krke, koji je do sada bio dostupan zbog guste vegetacije sada je vidljiv u cijeloj svojoj ljepoti. Do novog vidikovca dolazi se iz smjera sela Radučića. Automobiulom se može doći do zaseoka Burze, odakle se stazom dugom oko 300 metara pješači do ostataka dobro očuvane vodenice te kroz vrtove do vidikovca, koji se nalazi neposredno ispred Bilušića buka, prvog i jednog od najljepših slapova na rijeci Krki. 

Na Brljanu je preuređen postojeći vidikovac na stijeni s koje se pruža pogled na slap Brljan i Brljansko jezero te lukove zapovjednog stožera rimskog vojnog logora Burnum i početak kaskada Manojlovačkog slapa, najvišeg slapa na Krki. Tu je j.u. NP „Krka“ postavila drvena ogradu, stolove i klupe za odmor te posadila koštele.

U selu Krnićima Gornjim, na lijevoj obali Krke, uređen je vidikovac, s kojeg se pruža predivan pogled na sutok rijak Krke i Čikole. Taj vidokovac je uređen na inicijativu lokalnog stanovništva, koje se obratilo NP “Krka” tražeći da se očisti i uredi pristupni put koji koriste da bi došli do svojih polja na obalama Krke, koji je ujedno i protupožarni put.
Ostali slapovi na rijeci Krki koje je moguće posjetiti jesu Manojlovački slap, Roški slap i Skradinski buk, dok je pristup do Rošnjaka i Miljacka slapa moguć jedino radi nadzora ili istraživanja.
 

Iz kategorije: Vijesti