Datum objave: 16. Lipanj 2013

U Šibeniku se uglavnom zapošljavaju samo konobari, kuhari i spremačice

Diana Ferić
Diana Ferić

Nezaposlenih je u  Šibensko - kninskoj županiji u svibnju ove godine bilo čak 7 903, za oko 8 posto više nego lani u istom mjesecu. Među njima je čak oko 10 posto osoba s višom i visokom školom, 121 osoba više nego prije godinu dana.

Broj nezaposlenih povećao se u prvom redu zbog otkaza. Naime, najviše novoprijavljenih na Zavod za zapošljavanje došlo je izravno iz radnog odnosa, njih 53,8 posto, a zatim iz neaktivnosti, 40,2 posto. To su oni koji nisu ni do sada radili, ali nisu bili registirani na Zavodu za zapošljavanje. Povećao za 0,2 posto broj nezaposlenih žena koje su i do sada bile brojnije od nezaposlenih muškaraca. Sada ih je više od 53 posto. Prema dobi, najviše je nezaposlenih mladih ljudi od 20 do 29 godina, oko 28 posto, ali je među nezaposlenih i oko 20 posto onih koji imaju 50 godina i koji će uopće više teško naći novi posao. 

U svibnju su se uglavnom tražili sezonski poslovi u turizmu i trgovini, ali manje nego lani u isto vrijeme.  Poslodavci su u svibnju oglasili 468 slobodnih radnih mjesta, a čak dvije trećine odnosi se na sezonske poslove. Lani u isto vrijeme bila su oglašena 634 slobodna radna mjesta.


Top lista najtraženijih zanimanja u svibnju:

konobar/konobarica (82),
prodavač/prodavačica (48),
kuhar/kuharica (25),
radnik/radnica u održavanju (17),
pomoćni kuhar/pomoćna kuharica (14),
kuhinjski radnik/kuhinjska radnica (14),
recepcionar/recepcionarka (13),
vatrogasac/vatrogaskinja (13),
sobar/sobarica (13), te
vinogradarski radnik/vinogradarska radnica (10).

Iz kategorije: Vijesti