Datum objave: 07. Studeni 2013

Ugodna književna večer s Jelom Godlar Brešan u Knjižari matici

Diana Ferić
Diana Ferić

Knjižara Matica u Šibeniku ugostila je sinoć, na svojim redovnim Susretima s autorom, književnicu i umirovljenu profesoricu Jelu Godlar Brešan. S njom je, u društvu sa štovateljima Jela Godlar Brešan i njezinog rada, razgovarala Jadranka Barišić, spontano i neobavezno, kako i prilični takvim susretima, ali je od svoje sugovornice uspjela dobiti niz iskrenih i zanimljivih odgovora.

Iako je riječ o javnosti poznatoj književnici, šibenskoj nevisti, supruzi poznatog književnika Ivana Brešana i majci poznatog redatelja Vinka Brešana o kojoj se više manje sve zna uvijek je iznova zanimljivo, izravno od nje kao autorice, čuti o tomu kako su nastale njezine knjige koje su najvećim dijelom autobiografske, o njezinoj ljubavi prema ocu kojeg su ustaše ubile kada je imala samo pet godina, potresnu priču o njegovom zadnjem pismu napisanom u logoru koje je do njih došlo nakon 30 godina čemu je napisala pripovijetku. Obilježje njezinog književnog rada, uz jasnoću i odmjerenost izričaja,  je i emotivna vezanost za likove kojima piše, a s jednakom takvom emotivnošću je o njima sinoć i govorila. Bilo je riječi i o njezinoj ljubavi prema Šibeniku, Gradu, kako ga naziva u svojoj knjizi Helga stap i njezine sanje, a kroz jedan ulomak iz te knjige i o njezinoj ljubavi prema suprugu i divljenju koje je u njoj izazvao kada ga je kao studentica upoznala.“ No budimo realni. Ljubav ima i uspona ki padova pa je tako ima i trenutaka kada se izlazi iz kuće i traži utjeha  u šetnji gradom“ iskreno je priznala profesorica Brešan.
Ona se književnim radom počela baviti relativno kasno, u 51 godini. Prva joj je knjiga bila Limenke i ciklame, roman koji je izdala Gradska knjižnica Šibenik 1992. Godine i to je, prisjetio se na sinoćnjem susreti Vili Lakić, ravnatelj te knjižnice bilo i njihovo prvo izdanje u sada veće prebogatom nizu od više od 16 različitih naslova. Jela Godlar Brešan napisala je poslije toga Helku Stapp i njene sanje, Helkin rat i mir, roman Sara, Zadnje pismo i pripovijetku Uljez.

Ona je i pokretačica projekta „Šibenik metropola mladih“ koji je godinama promovirao mlade šibenske umjetnike u Zagrebu i Šibeniku, među njima i sada svjetski poznatog glazbenika Maksima Mrvicu. Sinoć je otkrila kako za proslavu 15. godišnjice tog projekta planiraju organizirati  koncert na kojem bi nastupili svi tada mladi, danas već poznati ki etablirani umjetnici.

Jelu Godlar Brešan mnoge generacije šibenske gimnazije pamte i kao dobru i učenicima sklonu, ali  ne ipopustljivu profesoricu hrvatskog i engleskog jezika. „ Profesori u prvom redu moraju osjećati i pokazivati poštovanje prema djetetu. Ako to u sebi nemaju onda nemaju što tražiti u školi“, jasno je sinoć kazala Jela Godlar Brešan.

Iz kategorije: Vijesti