Datum objave: 07. Studeni 2013

Željko Burić: "Želja nam je da šibenska vina budu priznata kao istarska"

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodič o vinima Šibensko-kninske županije osmišljen da ispriča priču svima koji posjete Šibenik i požele kušati domaće, autohtono vino novi je projekt  Turističke zajednica grada Šibenika i Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i  razvoj  Grada Šibenika. „Vodič Autohtone sorte vinskog grožđa i autohtona vina Šibensko-kninske županije“ predstavili su danas Željko Burić,  gradonačelnik Grada Šibenika i Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika u restoranu Omega u Marini Mandalina. Vodič je napravljen sa ciljem povećanja proizvodnje i prodaje domaćeg vina, a namjenjen je ugostiteljima i svim distributerima vina preko kojih će se ljubitelji vina upoznati sa autohtonim sortama u Šibensko-kninskoj županiji.

„Iako nisam veliki ljubitelj ni poznavatelj vina ugodno sam iznenađen paletom vina i brojem poduzetnika koji je bave proizvodnjom vina u našoj županiji. Njihova vina su visoko kvalitetna i zato im treba pomoći da njihovo vino bude prepoznato. Baš u tu svrhu je izrađen ovaj vodič“, rekao je gradonačelnik Burić na predstavljanju. „Kada u Istri dođete u restoran 90 posto vina na meniju je istarsko, dok ugostitelji u Šibeniku uopće ne nude domaća vina. Želja nam je da Šibenik slijedi primjer Istre te da se sljedeću sezonu i šibenska vina nađu na meniju naših restorana.“

Prema riječima Dina Karađole, Turistička zajednica je u suradnji sa Matijom Bumbakom iz Upravnog odjela za gospodarstvo početkom godina počela raditi na ovom projektu. „Vidjeli smo da domaće vino nije dobro prepoznato i da prevladava uvoz jeftinih vina. Zato smo osmislili ovaj vodič koji će gostu koji dođe u restoran u Šibeniku ispričati jednu priču i navesti ga da proba autohtono vino. Ovoj vodič je samo uvertira u dublju priču koju pripremamo. U planu je napraviti kompletan gastro vodič Šibenika i priču o vinskim cestama o Šibensko-kninskoj županiji“, otkrio je Karađole.

Vodič na 14 stranica predstavlja ukupno šest autohtonih sorti vina sa šibenskog područja: Babić crni, Debit bijeli, Lasina crna, Maraština bijela, Plavina crna i Rose vina autohtonog grožđa.
Marko Dobrić, koji je napisao tekstove u vodiču istaknuo je kako šibenska vina ne mogu cijenom konkurirati svjetskim vinima u masovnoj proizvodnji, ali mogu u kvaliteti i autohtonosti.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti