Datum objave: 07. Studeni 2013

SDP smjenu Kreše Šakića u TEF -u doveo u vezu s aferom "Obonjan"

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijećnici SDP –a u Gradskom vijeću Grada Šibenika osudili su na današnjoj konferenciji za novinare smjenu Krešimira Šakića s mjesta direktora TEF –a što za njih, kako je kazao Joško Šupe predsjenik Kluba vijećnika te stranke, nije politička nego parapolitička smjena, a tvrde da smjena nije niti u skladu sa Statutom TEF –a.

Podsjetivši na uspješno Šakićevo vođenje TEF –a kada, kako kaže,  ta tvrtka prvi put unazad 20 godina nije stvarala dugove Šupe je  istaknuo : I što radi HDZ-ova vlast? Neosporno najuspješniju upravu TEF-a od prestanka njegove proizvodnje smjenjuje godinu i pol dana prije isteka redovnog mandata! I to nakon što je i sam gradonačelnik prihvatio sva izvješća tvrtke, odobrio razrješnicu upravi za poslovanje, a i više puta sam javno pohvalio suradnju s Krešimirom Šakićem. Postavlja se pitanje zašto?Da li je riječ o političkoj smjeni? To bi bila manja šteta, ali ovdje se evidentno radi o nečem drugom - parapolitičkoj smjeni! Kada HDZ i Željko Burić odlučuje smijeniti Šakića? Onog trenutka kada se usprotivio povlačenju predstečajne nagodbe koja je bila najefikasniji i najtransparentniji načina rješavanja problema dugova TEF-a. Sve to izaziva ozbiljne sumnje da im on predstavlja smetnju u osmišljavanju i provođenju netransparentnih radnji u prodaji TEF-a i bojimo se da HDZ ovim otvara put da od TEF-a u naredne četiri godine napravi ono što je prije osam godina napravio s Obonjanom - problem kojim će dugoročno ograničiti razvoj Šibenika, ali s puno većim posljedicama.“
Josip Rajić je je ustvrdio da je gradonačelnik Burić, kako je kazao, prostor TEF –a povjerio istim onim ljudima koji su bili glavni operativci i u "akciji Obonjan" u kojoj su, istaknuo je, na račune sumnjivih konzultantskih tvrtki otišli milijuni, a razvoj Grada blokiran. “Opet se pojavljuju konzultanti koje Gradonačelnik kao suradnike preporuča na neformalnim sastancima. Ti konzultanti naknadno traže od TEF-a da s njima sklopi Ugovor o provođenju natječaja za iskaz interesa investitora. Kada direktor TEF-a ne reagira na takve zahtjeve , iz razloga što situacija nije sazrela za traženje investitora dok se ne postigne dogovor s vjerovnicima - slijedi njegova smjena.“, kazao je Rajić.
SDP –ovci tvrde da ih to „sve to previše podsjeća na dobro poznati HDZ-ov obrazac ponašanja - od Sinergijskih solucija preko Sirovina odlagališta do FIMI medije te ističu da žele na vrijeme upozoriti da su povlačenje predstečajne nagodbe i smjena na čelu TEF-a prvi koraci TEF-a na putu koji je već prošao Obonjana - put od razvojnog potencijala do godinama nerješivog problema.
Na to što i za vrijeme bivše koalicijske vlasti na čelu sa SDP –om bio promijenjen tadašnji direktor TEF –a i imenovan Šakić kažu da to nije učinjeno zato što je on član HDZ-a već zbog toga što je situacija u TEF-u bila katastrofalna i nije se naziralo njeno rješenje.

Iz kategorije: Vijesti