Datum objave: 08. Studeni 2013

Raspisan referendum o ustavnoj definiciji braka

Diana Ferić
Diana Ferić

Referendum o ustavnoj definiciji braka Sabor je raspisao za 1. prosinca 2013. godine. Saborski zastupnici o referendumu su odlučili sa 13 glasova protiv, 104 glasova za i 5 suzdržanih zastupnika, prenosi tportal.

Prijedlog Jadranke Kosor i kluba HGS-a da Sabor pošalje Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom referendumskog pitanja, podržalo je nedovoljnih 39 zastupnika među kojima su bili i članovi Kukuriku koalicije iz HNS-a. , dok su SDP, ali i HDZ, bili protiv traženja mišljenja suda.
Kako piše t portal, nakon odbijanja prijedloga Jadranke Kosor za ocjenom ustavnosti referendumskog pitanja na Ustavni sud, HNS-ovi zastupnici tražili su pauzu kako bi odredili novi, očito samostalan smijer, svoje politike po tom pitanju. HNS-ov Jozo Radoš rekao je da je njegova stranka bila spremna glasati za raspisivanje referenduma, ali da su odlučili da ipak to neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja. 'Kako nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma', rekao je Radoš.
Jadranka Kosor kaže kako ne može razumjeti čak ni politički razlog vladajućeg SDP-a zbog čega odbijaju zatražiti ocjenu Ustavnog suda. Inače, Kosor se odredila i rekla da će na referendumu glasati protiv definiranja braka kao zajednice muškarca i žene.

ranije objavljeno: Hrvatski će sabor danas će glasovati o odluci da se za 1. prosinca raspiše referendum o ustavnom definiranju braka. Građani će tako na zahtjev Građanske inicijative 'U ime obitelji', potkrijepljen s oko 700.000 potpisa, odlučivati žele li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, prenosi HRT.

Saborski Odbor za Ustav jučer je jednoglasno prihvatio je amandmane HDZ-a na prijedlog Odluke o raspisivanju referenduma, po kojima će građani na referendumu odlučivati o samoj izmjeni Ustava, a ne samo o pokretanju ustavnih promjena, kako su to vladajući prije planirali. Prihvaćen je i amandman prema kojem bi se definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, u slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, unijela u članak Ustava. Kako prenosi HRT, nekoliko saborskih klubova tijekom rasprave iznijelo mišljenje kako bi Sabor trebao tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, no tome su se žestoko usprotivili i SDP i HDZ.

Iz kategorije: Vijesti