Datum objave: 15. Studeni 2013

Dodjeljuje se 61 stipendija za učenike i studente Šibensko-kninske županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija u školskoj godini 2013/14. stipendirati će ukupno 61 učenika i studenta za što je iz proračuna izdvojeno 380 000 kuna. Županijsku stipendiju već do sada prima 41 osoba, devetero učenika i 31 student, a ove godine biti će dodijeljeno 20 novih stipendija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Rok za prijavu na natječaj za dodjelu stipendija redovnim učenicima i studentima, koji je bio raspisan prije 15ak dana upravo je istekao.
Kako doznaje Slobodna,  u županijskom Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu i sport, prema broju pristiglih prijava među učenicima i studentima vlada veliko zanimanje za stipendiranjem.

Stipendija se dodjeljuje za dvanaest mjeseci, a visina mjesečne stipendije ostaje ista kao lani pa će učenici primati 400, a studenti 600 kuna. Stipendije u pravilu dobivaju najbolji učenici i studenti pa su rijetki slučajevi da na njih izgube pravo.
Prosjek ocjena, u zadnje dvije godine školovanja, najvažniji je kriterij i nosi najviše bodova.

„Prije raspisivanja natječaja provjerimo u Zavodu za zapošljavanje koja su to deficitarna zanimanja, jer nam je prije svega cilj stipendirati učenike i studente koji pohađaju strukovna zanimanja, te studije deficitarnih zvanja. Tako ćemo ove godine dodijeliti pet učeničkih stipendija učenicima srednjih strukovnih škola upisanim u trogodišnje obrazovne programe za zanimanja kuhar, konobar, pekar, slastičar i stolar“, rekla je Dijana Ercegović, pročelnica županijskog Ureda za prosvjetu, znanost, kulturu i sport. „Deficitarno zvanje je i sestrinstvo, pa ćemo dvije stipendije dodijeliti i za studij sestrinstva. Osam stipendija je namijenjeno studentima prve godine sveučilišnih studija, također deficitarnih zvanja. Za njih konkuriraju studenti arhitekture, elektrotehnike, medicine, psihologije, socijalnog rada i strojarstva. Studentima viših godina sveučilišnih studija, neovisno kojeg, dodijelit će se pet stipendija.“

Nakon završenog školovanja učenici i studenti nemaju nikakvu obvezu prema Županiji, niti ona prema njima u smislu zapošljavanja. Dijana Ercegović kaže kako je cilj poticati školovanje za potrebe tržišta, pa stoga i daju prednost deficitarnim zanimanjima i zvanjima . Županija stipendira učenike i studente već osamnaest godina.

Iz kategorije: Vijesti