Datum objave: 02. Prosinac 2013

U planu izgradnja jedinstvenog sportsko-edukacijskog centra u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Plan izgradnje multifunkcionalnog sportsko-rekreativnog  i edukacijskog centra  sa velodromom,  stazom za rekreaciju, skejt parkom i prometnom mini-poligonom na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova izložili su večeras predstavnici biciklističkog kluba Fortica u Gradskoj knjižnici Juraj Šišgorić. Uz predstavnike iz kluba projekt su predstavile i suradnice na projektu:  arhitektica Ivona Ivčević  i Biljana Bekić, savjetnica za EU fondove, a prezentaciji je prisustvovao i Nikica Penđer, dogradonačelnik Šibenika. Projekt je predstavljen u sklopu manifestacije "Šibenski biciklizam: jučer, danas, sutra" koju organizira klub Fortica, a ovo je zadnje događanje u sklopu te manifestacije.

Klub Fortica napravio je kompletan plan projekta u središtu kojeg bi bio velodrom – trkača staza za bicikliste sa popratnim sadržajima za rekreaciju i prometno-edukacijskim poligonom za polaganje ispita za bicikl. Kako se sam klub ne može prijaviti za dobivanje  financijske potpore iz EU fondova već trebaju partnerstvo, klub Fortica traži podršku Grada koji bi bio nositelj projekta. Prostor na kojem bi se kompleks trebao izgraditi, bivša vojarna Bribirskih knezova, trenutno je u vlasništvu Agencija za upravljanje državnom imovinom, te je klub trenutno u pregovorima sa agencijom da od države dobije prostor na korištenje. Okvirnog izračuna koliko bi cijeli projekt koštao, još nema.

„Ovakav centar bio bi jedinstven u Hrvatskoj, a  korist za Šibenik bila bi višestruka. Omogućilo bi se produženje turističke sezone, a centar bi puno značio i šibenskim sportašima koji bi dobili novi prostor za trening, kao i rekreativcima kojih je u Šibeniku sve više. Cilj cijelog projekta je osiguravanje uvjeta i promoviranje aktivnih stilova života među stanovnicima različitih životnih dobi“, istakao je na prezentaciji Dragan Iloski, predstavnik kluba Fortica.

Klub planira cijeli projekt prijaviti na natječaj za fondove iz EU, u čemu im pomaže Biljana Bekić, članica Hrvatskog biciklističkog saveza, koja kao savjetnica pomaže sportskim klubovima u dobivanju sredstava iz Eu fondova. Biljana kaže postoji nekoliko EU fondova koji financiraju ovakve projekte te kako je klub Fortica jedan od najmotiviranijih sportskih klubova u Hrvatskoj koji ima puno ideja za koje smatra da bi mogle povući sredstva.

Dogradonačelnik Penđer dao je klubu podršku Grada i izrazio zainteresiranost za suradnju: „Sigurno da smo zainteresirani za ovakve projekte, pogotovo kada se radi o biciklizmu, sportu koji u gradu Šibeniku postoji već stotinu godina. Spremni smo im dati podršku u skladu s našim mogućnostima“, rekao je Penđer.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti